Dat de omzet van Picanol in 2023 met ruim 15 procent daalde, zal voor de werknemers die al sinds de zomer geregeld moeten stempelen niet als een verrassing komen. Ook deze week lag de productie grotendeels stil en beterschap is niet meteen in zicht. “We zijn een gezond en sterk bedrijf, maar we zullen ons moeten aanpassen om te overleven”, zegt CEO Luc Tack.
Doordat Picanol sinds 1 januari 2023 deel uitmaakt van Tessenderlo Group vond de traditionele voorstelling van de resultaten van het afgelopen jaar niet meer plaats in Ieper, maar wel in Brussel. Veel goed nieuws was er niet te vertellen. De brutobedrijfswinst van de groep zakte met bijna een derde, vooral door de segmenten agro en bio-valorisatie. “De andere segmenten T-Power, Machines & Technology (waar Picanol bij hoort, red.) en Industrial Solutions presteerden in lijn met 2022”, nuanceert CEO Luc Tack. “In Ieper zien we een omzetdaling van 15,2 procent, van 734 miljoen naar 622 miljoen euro, maar een stijging van de EBITDA (maatstaf voor brutowinst, red.) van 41 procent, van 32 miljoen euro in 2022 – wat heel laag was – naar 45 miljoen euro in 2023. We hebben dus wel een omzetdaling, met een beter resultaat.”
“Niet de sterkste, maar wel de meest flexibele bedrijven zullen overleven”
Veel hebben de werknemers die geregeld tijdelijk zonder werk zitten daar echter niet aan. Zo lag de productie deze week zo goed als stil, waardoor meer dan duizend werknemers moesten stempelen. “Wij hebben momenteel inderdaad veel tijdelijke werkloosheid”, bevestigt Luc Tack. “We moeten niet vaak een hele week sluiten, maar als we het doen, dan plannen we dat in de vakantie. Zo kunnen onze werknemers bij hun kinderen zijn.”
Ook nog vacatures
Toch probeert Picanol zoveel mogelijk medewerkers aan boord te houden. “Er zijn wel mensen die ander werk gevonden hebben. Wat je ook ziet, is dat mensen die met pensioen gaan niet altijd vervangen worden”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. “Dat zijn natuurlijke afvloeiingen waarbij we het werk anders organiseren. Anderzijds hebben we ook nog steeds een aantal vacatures voor mensen om klaar te zijn tegen dat de markt weer aantrekt. Het is ook niet zo dat alles stil ligt. We doen nog evenementen, we hebben een grote nieuwjaarsreceptie gehad, topavonden voor het personeel… Hier hangt geen doemsfeer. Mensen zijn loyaal en weten ook: het is vooral een marktgegeven, geen Picanolgegeven.”
“Het komt door een grote vertraging in de markt van de weefmachines”, pikt Luc Tack in. “In onze grote markten zijn er enorm veel financiële problemen. De afgelopen drie jaar leverden we duizenden machines in Pakistan, nu is dat voorbij. Het is veertien jaar geleden dat we nog zo’n vertraging meegemaakt hebben. Dat heeft toen 18 maanden geduurd. Hoe lang het deze keer zal duren, dat weten we niet. Mensen die hier al lang zitten, hebben dat al eens meegemaakt. Een paar keer zelfs. Het zijn vooral de jongere mensen die hier nog maar een paar jaar werken die zich afvragen wat er allemaal gebeurt.”
Weefmachines
Luc Tack is ervan overtuigd dat Picanol nu beter gewapend is tegen zo’n crisis dan veertien jaar geleden. “Sindsdien is Picanol veel meer dan Weaving Machines alleen. Vroeger hing Psicontrol bijna volledig af van Picanol, nu draait die voor meer dan 80 procent voor derde klanten. Die business draait volle bak door. Proferro, onze gieterij, heeft ook veel andere klanten en je ziet dat Proferro het veel beter doet dan in 2008-2009.”
“Waar we problemen hebben, is in de weefmachinesector. Daar zijn er twee zaken aan het gebeuren. Enerzijds is er een zeer zwakke vraag in de markt. Dat is geen Picanolprobleem, want onze Japanse concurrenten voelen dat ook. Anderzijds hebben we de voorbije drie jaar in België veel verloren aan competitiviteit. We hebben gigantisch veel loonindexaties en stijgingen van prijzen bij lokale onderaannemers gehad op een moment dat er in Japan geen inflatie was en een Japanse yen die 15 à 20 procent gezakt is. We zitten dus te vissen in een kleinere vijver én met een serieus concurrentieel nadeel. Gelukkig is Picanol op vandaag meer dan weefmachines alleen. Vandaar ook ons vertrouwen in de toekomst voor onze site in Ieper. Maar we mogen niet vergeten: het zullen niet de sterkte bedrijven zijn die gaan overleven, maar wel de meest flexibele. Ook wij zullen ons moeten aanpassen. Volgens mij zijn we daar goed mee bezig, maar dat heeft allemaal tijd nodig.”
Investeringen
Vandaar dat Luc Tack het belang in investeringen blijft onderstrepen. “Niet alleen in nieuwbouw, maar ook in nieuwe machines. De mensen zien dat we een nieuw hoofdkantoor aan het bouwen zijn. Dat hebben we zeker nodig, maar achter de bestaande muren investeren we ook volop. Onze kaderfabriek zijn we volledig aan het herbouwen, volledig gerobotiseerd en geautomatiseerd. We zullen het met de helft minder mensen kunnen doen. Dat zal de enige manier zijn om onze competitiviteit te behouden. Als we die grote loonkoststijgingen niet kunnen compenseren met hogere productiviteit, dan zijn we zeker een vogel voor de kat.”
Werken aan nieuw kantoorgebouw op schema
Eind 2021 maakte Picanol bekend dat het een nieuw hoofdkantoor zou bouwen op het huidige bedrijfsterrein in Ieper, tussen het eigen trainingscentrum en de Zuiderring. Die werken zijn volop aan de gang. “We zitten op schema”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. “Alles van glas is geplaatst, dus alles is wind- en bijna waterdicht. Nu moet nog de binnenafwerking gebeuren. We hopen nog steeds dat de ingebruikname voor het einde van het jaar zal zijn.” Het gebouw zal plaats bieden aan 450 medewerkers. Qua architectuur sluit het ontwerp – in de vorm van een schietspoel – aan bij de geschiedenis van Picanol als weefmachinebouwer. Het gebouw is een ontwerp van AAVO Architects en is goed voor 20.000 m² vloeroppervlakte, inclusief 7.500 m² parkeergarage en kelder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier