Topbezetting van logies tijdens paasvakantie, behalve in de hotels

Het was ook deze week al druk aan zee.©Peter Maenhoudt
Het was ook deze week al druk aan zee.©Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Dat het aan zee druk wordt in de paasvakantie, blijkt nu al uit de bezettingscijfers. De vakantiewoningen zijn zo goed als volzet en ook de campingsector spreekt van heel hoge cijfers. Alleen de hotels hinken nog achterop, maar hopen op last minute-reservaties.

Het provinciale toerismebedrijf Westtoer raadt aan om de kustbarometer te raadplegen, die te vinden is op www.dekust.be en een beeld geeft van de drukte op dat moment in de diverse badplaatsen. “Spreiding in tijd en ruimte geldt eveneens voor de paasvakantie. Onze gezondheid is een topprioriteit”, zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De toeristische verhuurkantoren zagen het aantal boekingen stijgen met 15 tot 20 procent. Daarnaast ligt het aantal reservaties door eigenaars zelf ook hoger dan anders. Dat maakt de bezettingsgraad van de vakantiewoningen en -appartementen uitzonderlijk hoog. Tal van kantoren melden dat ze 90 tot 100 procent volzet zijn, zeker voor de eerste week. Een aantal andere kantoren heeft wel nog wat aanbod, al gaat dit soms over eerder kleine vakantiestudio’s of heel grote vakantiewoningen. In kustgemeenten waar traditioneel veel buitenlandse huurders te gast zijn (zoals Duitsers in De Haan-Wenduine) is er nog wat meer plaats.

Druk op campings

Ook Recread, de federatie van campings en vakantieparken, heeft hoge verwachtingen voor deze paasvakantie aan de kust. “De onverwachte extra week paasvakantie zorgde al voor bijkomende boekingen en een goede bezetting. Bij sommigen waren de verhuuraccomodaties – huisjes, stacaravans, mobiele chalets… – zelfs volgeboekt”, vertelt algemeen secretaris Dirk Metsu.

“Voor het paasweekend en de eerste week van de vakantie zijn de huuraccomodaties 90 tot 100 procent volzet. Voor de tweede week is het minder, maar dat kan nog veranderen. En ook voor de echte kampeerplaatsen zien we al heel wat boekingen. Daar kunnen we spreken van een bezetting van 70 tot 75 procent. Meestal gaat het dan om campers – wat we in de volksmond ‘mobilhomes’ noemen – en ook wel trekcaravans, want om in een tentje te slapen, is het voor velen nog iets te koud. Deze paasvakantie zal zeker vergelijkbaar zijn met een mooie paasvakantie in andere jaren.”

Kalm in hotels

Wie nog niet echt goede vooruitzichten heeft, is de hotelsector. Daar moet de maaltijd nog altijd op de kamer worden genomen. “Het blijft redelijk kalm”, zegt Francis Bosschem, uitbater van hotel Louisa in Oostende en voorzitter van vzw Kusthotels. “Mensen wachten het weer af. Dat was ook in de krokusvakantie zo. De weekends waren druk, de midweek veel kalmer. Ook het winkelen op afspraak kan voor ons een impact hebben. Op dit moment raken we nog niet aan 50 procent bezetting. Maar met goed weer kan dat nog verbeteren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.