Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding met nieuwe stadswandelroute met AR-belevingen

De AR-belevingen zitten momenteel in een testfase en zijn vanaf begin juli beschikbaar via de App Store en Google Play © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

“Hoe ouder je wordt, hoe minder lang 80 jaar lijkt”, zei buurtbewoner en Goose-gitarist David Martijn bij de restanten van de gebombardeerde Magdalenakapel. Kortrijk werd op 6 september 1944 van de Duitse bezetter bevrijd. Om dit te herdenken stippelde de stad een stadswandelroute uit langs de meest markante plaatsen met twee bijzondere AR-belevingen.

Veel mensen wandelen of fietsen erlangs, maar weinigen weten wat het is. De verwoeste Magdalenakapel of de bomkrater aan het vroegere Magdalenazwembad zijn restanten van de Tweede Wereldoorlog. “80 jaar geleden vielen er zo’n 500 doden in Kortrijk. Maar liefst 1.850 gebouwen werden door bombardementen verwoest. Onder meer het stationsgebouw, het postgebouw, de Sint-Michielskerk en de Grote Hallen op het Schouwburgplein moesten eraan geloven. We brengen samen met Howest het verleden weer tot leven met twee AR-belevingen”, zegt Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme en Stadsmarketing.

De nieuwe stadswandeling werd op dinsdag 4 juni voorgesteld aan de restanten van de Magdalenakapel
De nieuwe stadswandeling werd op dinsdag 4 juni voorgesteld aan de restanten van de Magdalenakapel © MD

Visit Kortrijk ontwikkelde een toegankelijke stadswandelroute van zo’n 6 km die jou langs de hardst getroffen plaatsen brengt in de stad. Op de route vind je ook twee AR-belevingen, uitgewerkt door onderzoeksmedewerkers van Howest. Je kan er met behulp van een QR-code de Magdalenakapel zien zoals ze eruitzag voor de bombardementen van 21 juli 1944. “De restauratie van de fundamenten van de Magdalenakapel vormt een brug tussen verleden en toekomst. Met de toewijding van betrokkenen zoals Nicole Pannier, Johan Mattelaer, Lode De Geyter, Dieter Dobbelaere en Ronald Bastiaens, wordt deze plek in het Magdalenapark een blijvend litteken, een herinnering aan de bewogen geschiedenis van leven en dood en tegelijkertijd een nieuwe ontmoetingsplek waar geschiedenis en toekomst elkaar vinden”, aldus Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.

Ook de bomkrater, een aanval in de nacht van 20 op 21 juli 1944, aan het vroegere Magdalenazwembad kreeg een AR-beleving. Je ervaart er hoe het voelt om een bombardement mee te maken.

De wandelroute kan je online downloaden of in papieren versie (gratis) afhalen bij Visit Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier