De kustgemeenten zetten zich schrap voor een drukke paasvakantie. Zowat overal staan extra stewards en extra toiletten klaar, maar opvallend is dat de geldende reglementen niet overal dezelfde zijn. Zo voerde de gouverneur dit keer geen algemene mondmaskerplicht op de zeedijk in, waardoor alle badplaatsen zelf een keuze maakten. Blankenberge koos als enige voor een alcoholverbod op openbare plaatsen.
Nu buitenlandse reizen nog altijd uit den boze zijn, verwacht iedereen aan de kust – zeker bij mooi weer – erg veel volk in de paasvakantie.
Daar kregen we deze week al een voorsmaakje van toen er dinsdag plots te veel volk op de treinen naar zee zat en de NMBS zijn noodplan in werking moest zetten. De meeste gemeenten namen ook extra maatregelen voor de paasvakantie.
Mondmaskerplicht verschilt per badplaats, enkel in blankenberge geen alcohol op openbaar domein
“We zijn een jaar bezig, we weten al een beetje hoe het moet”, zegt de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Extra stewards, extra toiletten, ons circulatieplan is klaar en we houden nauwlettend de druktebarometer van Westtoer in de gaten.”
“We doen er opnieuw alles aan om een optimale spreiding van de bezoekers te verzekeren over het hele grondgebied”, luidt het ook bij burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende.
Enkel Middelkerke komt met een ietwat ander geluid. “Bij ons is het de gewone gang van zaken. Als Brussel problemen ziet, dat Brussel ze oplost”, vertelt de immer rebelse Jean-Marie Dedecker (LDD). Maar ook daar staan mobiele toiletten op de zeedijk en is er een burgemeestersbesluit om raamverkoop in goede banen te leiden. “We zijn paraat”, zegt Jean-Marie Dedecker nog.
Niet overal mondmaskers
Opvallend is dat er deze keer geen algemene mondmaskerplicht is ingevoerd op de zeedijk, zoals in vorige vakantieperiodes het geval was. Resultaat: elke badplaats heeft zijn eigen regels. In het hele land geldt wel dat je vanaf 13 jaar een mondkapje moet dragen in winkelstraten en op drukke plaatsen. Gouverneur Decaluwé voegde daar nog de verplichting aan toe om in heel West-Vlaanderen een mondmasker op zak te hebben, voor als het nodig is.
Maar voor de rest doen de kustgemeenten hun eigen ding. Er zijn geen bijkomende mondmaskerverplichtingen in Zeebrugge, Blankenberge, Bredene en Middelkerke. In Koksijde moet je op het hele grondgebied een mondkapje dragen, de andere kustgemeenten bakenden zelf de plaatsen af waar dat moet.
“Bij alle akkefietjes van vorige zomer was alcohol de rode draad” – Daphné Dumery, Burgemeester Blankenberge
“Ik dacht dat er weer een algemene lijn zou komen, maar ik heb de gouverneur niet gehoord”, aldus Geert Vanden Broucke. “Wij hebben dan maar een mondmaskerplicht ingevoerd op de zeedijk, de promenade langs de IJzer en het staketsel. Maar we stellen vast dat heel wat mensen sowieso al een mondmasker opzetten.”
Blankenberge: geen alcohol
Nog opvallend is de regeling wat alcohol betreft. Zoals bekend is de horeca nog dicht en besloot de gouverneur dat bij raamverkoop geen alcohol mag worden aangeboden. Bij een afhaalmaaltijd die duidelijk bedoeld is om niet op het openbaar domein op te eten, mag wel alcohol worden verkocht, maar niet tussen 20 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s morgens.
Blankenberge voegde daar nog de bepaling aan toe dat je op het hele openbare domein ook geen meegebrachte alcoholische dranken mag drinken. Wie gedroomd had om in Blankenberge een flesje wijn te kraken met zicht op de jachthaven of een streekbiertje te nuttigen aan de eigen strandcabine, mag die droom dus opbergen. Op andere plaatsen aan de kust is dat geen probleem.
“Als mensen op een bankje een Cara Pils willen drinken, ga ik niet zeggen dat dat niet mag”, stelt Jean-Marie Dedecker. “Het is ook geen heksenjacht. Een aperitiefje aan je cabientje , dat mag”, vindt Geert Vanden Broucke. En ook Bart Tommelein was deze week duidelijk: “Ik ga mensen niet verbieden om met een flesje wijn naar zee te komen.”
“Na analyse vorige zomer”
Maar burgemeester Daphné Dumery (N-VA) van Blankenberge vindt het alcoholverbod noodzakelijk. “Wij hebben maar een compact strand, waar mensen dicht op elkaar zitten. Uit een analyse van de incidenten vorige zomer bleek dat alcohol de rode draad was. Ik heb het niet alleen over de rellen van 8 augustus. Het is een analyse van de hele zomer. Bij alle akkefietjes, ruzies, duw- en trekwerk… was er alcohol in het spel. Andere badplaatsen hebben daar blijkbaar geen problemen mee. Bij ons ging het uiteraard ook niet over horeca en strandbars, waar de uitbater een oogje in het zeil houdt.”
“Drie vierde van de inwoners staat achter deze maatregel”, maakt de burgemeester zich sterk. “De anderen vinden het een beperking van hun vrijheid, maar dat heeft veel te maken met het feit dat je ook aan de private cabines geen alcohol mag drinken. Eigenlijk wou ik daar een uitzondering maken, maar de gouverneur wees mij erop dat dat moeilijk te verantwoorden is. De maatregel geldt dus voor het hele grondgebied, maar is natuurlijk maar tijdelijk.”
Gouverneur: “Ook niet overdrijven met regeltjes”
“We hebben ook niet willen overdrijven met regeltjes”, zegt gouverneur Carl Decaluwé als we hem vragen waarom hij voor deze paasvakantie geen algemene mondmaskerplicht op de zeedijk invoerde. “De meningen bij de kustburgemeesters zijn verdeeld. Bovendien is er al een gouverneursbesluit waardoor je verplicht bent altijd een mondkapje bij te hebben. Als het te druk wordt, kan je er dus een opzetten. We stellen ook vast dat het mondmasker vrij algemeen gedragen wordt.”
“Inderdaad, elke badplaats heeft zijn eigen reglementjes. Het is typisch voor de kust zeker?”, lacht burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg. “De gouverneur liet de burgemeesters toe om te doen wat ze nodig achten. Ik begrijp best dat het in Oostende en Blankenberge heel druk kan zijn op de zeedijk, maar in Zeebrugge is het echt niet nodig om een mondkapje te verplichten. Middelkerke heeft alle ruimte van de wereld en Bredene hééft zelfs geen zeedijk.”
“De maatregel rond alcohol in Blankenberge kwam voor ons totaal onverwacht. Maar ik denk ook niet dat alle burgemeesters aanvaard zouden hebben om een algemeen alcoholverbod op te leggen. Velen zouden dit niet proportioneel hebben gevonden”, vervolgt De fauw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier