Bedrijven die hun medewerkers in deze coronatijden op kantoor willen laten werken, moeten de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten houden. Voor thuiswerkers geldt die verplichting niet, maar de Waregemse ventilatiespecialist Renson wil daar verandering in brengen. Elke werknemer krijgt een eigen CO2-meter, en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) kwam een kijkje nemen bij de overhandiging van een ervan aan een van de thuiswerkers.
De timing voor de actie is niet toevallig. Vandaag, donderdag 15 april, geldt als ‘Dag van de Medewerker’ en topman Paul Renson wou dat niet zomaar laten passeren. “Als ventilatiespecialist hebben we een streepje voor om de binnenluchtkwaliteit op de werkvloer te monitoren. Maar onze ruim 420 collega’s die verplicht op thuiswerk aangewezen zijn, weten niet hoe het met de luchtkwaliteit in hun huis – én home office – gesteld is”, zegt Renson, die daarom elke Renson-medewerker een CO2-meter bezorgt.
Kleurencode
Met behulp van een kleurencode geeft de CO2-meter aan of de binnenluchtkwaliteit nog in orde is. Als het CO2-gehalte in een bepaalde ruimte alarmerend hoog stijgt, betekent dat namelijk dat de uitgeademde lucht van de aanwezige personen niet voldoende ververst wordt en dat bijvoorbeeld virusdeeltjes niet tijdig uit de ruimte verdwijnen. “Het toestel waarschuwt wanneer het tijd is om te verluchten of extra te ventileren”, legt Renson uit.
Ter illustratie: buitenlucht bevat doorgaans 400 ppm ( parts per million, red. ) CO2, terwijl binnenhuis een maximum van 800 ppm ideaal is. 1.200 ppm is dan weer de absolute bovengrens.
Goede luchtkwaliteit
Eén van de gelukkigen is Leen Impe (36) uit Waregem. Zij werkt als product manager bij Renson en vindt het een fijn cadeau van haar werkgever. “In onze woning beschikken wij al over een ventilatiesysteem – van Renson uiteraard -, dus het is eigenlijk een goede test voor het bedrijf”, lacht ze. “De luchtkwaliteit is niet enkel belangrijk voor mijzelf als thuiswerker, maar ook voor mijn gezin.”
Onvoldoende verse lucht kan hoofdpijn, sufheid, concentratieverlies en op termijn zelfs luchtweginfecties en astma veroorzaken, wijst onderzoek uit.
En ook Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) looft het initiatief van Renson. “Thuis is tegenwoordig alles. Niet enkel onze leefomgeving, maar ook onze werkplaats. Als minister van Wonen kan ik het enkel maar toejuichen dat Renson belang hecht aan een goede luchtkwaliteit bij het eigen personeel thuis”, reageerde hij op een persmoment op de oprit van Leen. (PNW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier