Raad voor lokale economie scherp voor gemeentebestuur

Redactie KW

Grote toeristische activiteiten leveren geen meerwaarde voor de lokale handelaars, zegt de raad voor lokale economie. Maar Bredene is niet van plan alle zes scherpe adviezen te volgen.

De jongste vergadering van de raad voor lokale economie waar aan een 20-tal handelaars deelnemen, formuleerde zes adviezen aan het gemeentebestuur. Zo moet er voor elke geïnteresseerde handelszaak een gratis kerstboom komen en is er kritiek op het niet verspreiden van commerciële flyers in het Staf Versluyscentrum. Er zijn ook bedenkingen bij het afsluiten van straten voor de Dunegatfeesten waardoor naburige handelszaken nadeel ondervinden. Ook het te ruim afsluiten van straten bij evenementen is de lokale handelaars een doorn in het oog. Er is ook een voorstel om een Lentehappening/bijeenkomst voor handelaars te organiseren. Maar het scherpst is men voor grote events als de Thaïse markt, Afro C en Ibiza @ the beach, de grote zomerse publiekstrekkers. “Ze leveren geen return op voor de lokale zelfstandigen. Ze participeren niet in de organisatiue, de bezoekers zakken meestal ook niet af naar de lokale winkels en horeca als klant en de handelszaken zijn door de evenementen minder goed bereikbaar.” In Bredene, waar handelaars zich traditioneel zelden roeren, is het advies een vingerwijziging voor het gemeentebestuur.

Burgemeester weerlegt kritiek

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.a) : “Ik ben tevreden met de adviezen en door onze nieuwe city marketeer krijgen de handelaars straks nog meer inspraak. De Lentehappening is een positief voorstel dat uitgevoerd zal worden. Maar een kerstboom voor elke handelszaak is niet haalbaar. We investeren wel in kerstversiering en materiaal, maar voor elke handelaar een gratis kerstboom is naar plaats en budget niet haalbaar.” Ook met de kritiek op het afsluiten van de straten is hij het niet eens: “Dat is een eeuwige discussie. Ook bij wielerwedstrijden moeten straten afgesloten worden. Het alternatief is dat we niets meer organiseren. Er moeten inderdaad straten afgesloten worden maar dat is een gevolg van de spreiding van de activiteiten. Nu vindt niet alles meer plaats aan het Staf Versluyscentrum, maar ook in de rest van Bredene-Duinen.” Ook dat er geen ‘return’ is van de grote events ontkent Vandenberghe formeel: “Ik heb de hele zomer in Bredene rondgelopen en tijdens die grote events was er ook veel volk in de straten en zaten de horeca-zaken vol. Sommigen spelen er zelfs creatief op in door speciale menu’s aan te bieden tijdens de events. Ik volg de handelaars niet als ze zeggen dat er te weinig return is. Dat klopt niet”

(efoo/foto efoo)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.