Ontwikkelingscentrum Daikin Europe van Oostende naar Gent

© belga
Hannes Hosten

Daikin Europe verhuist zijn ontwikkelingscentrum van Oostende naar Gent. De bestaande testkamers blijven wel op de hoofdzetel van het bedrijf in Oostende, maar de 150 medewerkers gaan vanaf 2023 in Gent werken.

Daikin Europe, de Europese dochter van het Japanse Daikin Industries Ltd., ontwikkelt en maakt ‘klimatologische oplossingen’, zoals verwarming, koeling, ventilatie en airco. Op de Oostendse hoofdzetel werken zo’n 1.800 mensen. Sinds 2012 is er ook het EMEA Development Center (EDC) gevestigd, het centrum waar onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe producten gebeurt. Het EDC heeft ook een vestiging in Gent, op het Wetenschap Park van de Universiteit Gent.

Maar het EDC barst uit zijn voegen en heeft nood aan extra capaciteit, testkamers en ruimere onderzoeksfaciliteiten met de nieuwste technologieën. “Daarom willen we in de tweede helft van 2021 starten met de bouw van een hypermodern ontwikkelingscomplex naast onze huidige vestiging op het Wetenschap Park in Gent”, zegt het bedrijf.

“Sinds de oprichting in 2012 kende het EDC een explosieve groei, met onder meer satellietcentra in Gent, Tsjechië, Duitsland en Turkije”, zegt Kazuhide Mizutani, general manager van het EDC. “Vandaag werken we met bijna 220 medewerkers in onze vestigingen in Oostende en Gent. Dat is een stijging van zo’n 140 procent sinds de oprichting in 2012. Willen we voorop blijven op de marktnoden en de duidelijke milieuvriendelijke richting van Europa, dan dringt een uitbreiding zich op.”

Testkamers in Oostende blijven

“Toch verdwijnt ook de vestiging van het EDC in Oostende niet”, legt HR-directeur Hilde Goossens uit. “De bestaande testkamers, waar hoge en lage temperaturen kunnen opgewekt worden, blijven in Oostende. De 150 medewerkers in Oostende verhuizen op termijn wel naar Gent. Bedoeling is dat het testgebouw in mei 2023 in gebruik wordt genomen en dat eind dat jaar de kantoorruimte kan betrokken worden.”

Daikin werkt in het EDC onder meer aan nieuwe warmtepomptechnieken en oplossingen voor de koude ketens voor voeding en farmacie, zoals onder meer voor de coronavaccins. De nabijheid van de Universiteit Gent is voor het EDC een opportuniteit. De universiteit is een bron voor toekomstige medewerkers en de al bestaande samenwerking op het vlak van nieuwe verwarmingstechnologieën kan nog verder geïntensifieerd worden.

“Verhuizing zo vlot mogelijk”

Tegen 2025 verwacht Daikin Europe zo’n 380 medewerkers bij het EMEA Development Center tewerk te stellen. De overige ruimte in het kantoorgebouw kan ingenomen worden door medewerkers van UGent of andere onderzoeksbedrijven. Er zal plaats zijn voor zo’n 500 medewerkers.

“Daikin Europe heeft de intentie om de betrokken medewerkers in de beste condities te begeleiden naar de nieuwe werkplek”, luidt het. “De directie heeft woensdag tijdens de Ondernemingsraad de sociale partners geïnformeerd over de plannen. Samen gaan ze nu onderzoeken hoe deze verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier