Nieuw onderzoekscentrum in achterhaven Oostende moet in 2020 operationeel zijn

Redactie KW

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gaf maandag op Plassendale 1 in de Oostendse achterhaven de eerste spadesteek voor de bouw van een Maritiem Onderzoekscentrum.

Daar moeten tegen 2020 in een nieuw complex een sleeptank en golfbak onderdak vinden. Die constructies zijn er nu al in het Waterbouwkundig Laboratorium van Borgerhout, maar laten maar testen toe op schepen van 200 meter lang. Het nieuwe onderzoekscentrum zal bruikbaar zijn voor de schaalmodellen van 400-meter lange vaartuigen. De sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed en laat wetenschappers toe om manoeuvreerproeven toe te passen op schaalmodellen tot 8 meter lang. De golfbak wordt 30 op 30 meter en kan op een gecontroleerde manier golven, stromingen en wind opwekken. Daar kunnen constructies op zee of voor de kustbeveiliging , windturbines … uitgetest worden.

“Voor bouwers van windmolens, offshore engineering en ontwikkelaars van golf- en getijdenenergie, biedt dit nieuw maritiem onderzoekscentrum heel wat mogelijkheden. Het onderzoek dat er gebeurt, zal bijdragen tot het beperken van bouwrisico’s op zee en zal grote en kleine bedrijven toelaten sneller te reageren op de ontwikkelingen in de markt”, aldus minister Weyts.

Mobiliteitsminister Weyts gaf met drie kwartier vertraging (sic) de eerste spadesteek voor de bouw van het Maritiem Onderzoekscentrum. Hij werd daarbij geassisteerd door burgemeester Vande Lanotte en afdelingshoofd van de afdeling Maritieme Toegang Freddy Aerts.
Mobiliteitsminister Weyts gaf met drie kwartier vertraging (sic) de eerste spadesteek voor de bouw van het Maritiem Onderzoekscentrum. Hij werd daarbij geassisteerd door burgemeester Vande Lanotte en afdelingshoofd van de afdeling Maritieme Toegang Freddy Aerts.© (fotoML)

In dit nieuwe onderzoekscentrum zullen het Waterbouwkundig Laboratorium, KULeuven en UGent baanbrekend onderzoek verrichten naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en constructies in zee. Samen met de twee universiteiten investeert Vlaanderen 28 miljoen euro in het nieuwe maritieme onderzoekscentrum dat in 2020 operationeel moet zijn.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier