Fietsenhandel Mega-Cycle komt in nieuwe handen

Redactie KW

Tony en Ann Bauwens-Devos hebben hun bekende fietsenhandel Mega-Cycle in de Belgiek overgelaten. “Na 43 jaar houden we er mee op”, stelt Tony. “Ik blijf nog even aan boord om de nieuwe eigenaars in te wijden in het fietswereldje.”

Dat Tony Bauwens (63) fietshandelaar ging worden, lag niet voor de hand. “Ik ben laborant van opleiding”, start Tony zijn verhaal. “Mijn vader Maurice had een groothandel in fietsen en bromfietsen en was onder meer leverancier voor Remy Depypere, die een zaak had in de Harelbekestraat. Hij zocht een overnemer en ik ben er in 1978, onmiddellijk na het beëindigen van mijn studies en legerdienst in Duitsland, van start gegaan.”

“In 1986 zijn we verhuisd naar de Vichtesteenweg en in 1995 hebben we onze intrek genomen in de huidige winkel in de Vichtesteenweg. Vooral na de verhuizing naar de Belgiek – de strategische ligging is een enorme troef – kende de zaak een serieuze expansie. Daar zijn we begonnen met fietsen te verkopen op de parking”, aldus Tony.

“Een geslaagde zet, want onder meer de bezoekers-passanten van het verderop gelegen winkelcentrum Molecule, waren gretige afnemers. In de beginperiode waren we gespecialiseerd in het goedkopere genre maar door de prima verkoop kregen we alle grote merken binnen.”

Groot aanbod

“We hebben nu een uitgebreid gamma fietsen en elektrische fietsen voor alle leeftijden en in alle prijsklassen. Dat grote aanbod, we hebben altijd minstens 1.500 fietsen in stock, is een van onze grote troeven. Ook voor alle toebehoren en herstellingen kan je bij Mega-Cycle terecht”, aldus Tony.

“Fietsen zit de jongste jaren stevig in de lift. Door corona kreeg het nog een extra versnelling. Lang werd de fiets alleen van stal gehaald tijdens het weekend, maar meer en meer werknemers ontdekken de fiets ook als vervoermiddel voor het woon-werkverkeer. De tijd dat elektrisch fietsen enkel voor de oudere generatie was, ligt al een tijdje achter ons.”

“Na ruim vier decennia is het welletjes geweest. Het voorbije jaar was superdruk. Geen sprake meer van vrije tijd. Geert en Clemence Crappé hebben recent de zaak overgenomen. Ik blijf nog een tijdje meedraaien om mijn opvolgers wegwijs te maken in het complexe fietswereldje. Mijn dochter Charlotte en haar man Henry De Smeytere zijn volop bezig met de voorbereiding van hun traiteurszaak Geneat die in mei van start gaat. Ook daar zullen we geregeld te vinden zijn.”

(DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.