Meeste dagtoeristen aan zee zijn West-Vlamingen

Meer dan 4 miljoen West-Vlamingen kiezen als daguitstap voor de zee. Uit cijfers van Westtoer blijkt dat 35 procent van de 14,4 miljoen dagtoeristen in 2017 uit onze provincie kwamen.

© Foto Belga

West-Vlamingen houden van de kust. Via bevragingen, onderzoek en cijfers van onder meer de FOD Financiën probeert Westtoer een zicht te krijgen op de toeristen aan zee. En veel van die toeristen komen uit West-Vlaanderen. West-Vlamingen zorgen voor een omzet van 423 miljoen euro, net iets minder dan de Oost-Vlamingen die 448 miljoen euro besteden. Limburgers (158 miljoen euro) besteden het minst, Vlaams-Brabanders en Antwerpenaars respectievelijk 357 miljoen euro en 384 miljoen euro.

Van alle dagtoeristen aan de kust komt 4,1 miljoen uit West-Vlaanderen. Dit is 35% van alle Vlaamse dagtoeristen. De populairste kustgemeenten van de West-Vlaamse dagtoeristen zijn Oostende, Nieuwpoort en Koksijde.

Ongeveer 17.900 eigenaars van een tweede verblijf aan de kust zijn afkomstig uit West-Vlaanderen (26% van alle Vlaamse eigenaars). Twee derde daarvan zijn eigendom van West-Vlamingen die niet in een kustgemeente wonen. Ze maken zelf geregeld gebruik van dat tweede verblijf om te komen ontspannen aan onze kust. Koksijde, Knokke-Heist en Middelkerke zijn de populairste kustgemeenten voor een tweede verblijf bij de inwoners van deze provincie.

Vorig jaar brachten ongeveer 110.000 inwoners van de provincie West-Vlaanderen een of meerdere nachten door aan de kust in een commercieel verblijf (8% van alle Vlaamse verblijfstoeristen). De vakantiegangers uit onze provincie zijn ook zeer tevreden: 87% wil de komende drie jaar opnieuw een weekend of vakantie doorbrengen aan de kust.

(IN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.