Lise Trappeniers (23) uit Lo neemt vishandel van ouders over

Lise Trappeniers neemt de vishandel van haar ouders over en ruilt een marketingjob in voor de markt.© KVCL
Lise Trappeniers neemt de vishandel van haar ouders over en ruilt een marketingjob in voor de markt.© KVCL
Koen Van Colen

De 23-jarige Lise Trappeniers uit Lo neemt samen met een vennoot de vishandel van haar ouders over. Vishandel Olivier & Inge heet voortaan Vishandel Lise. Op woensdag 31 maart maakt ze officieel haar debuut op de woensdagmarkt in Veurne.

“Toen mijn ouders lieten weten dat ze graag de zaak zouden overlaten om zelf een nieuwe uitdaging aan te gaan, is bij mij het idee beginnen rijpen om de zaak verder te zetten”, zegt Lise. “Ik moest niet lang nadenken. Voor mij is vis altijd al een product geweest waar ik veel affiniteit mee heb. Ik ben ermee opgegroeid.”

En Lise eet ook veel vis. “Ik ben iemand die graag kokkerelt”, zegt ze. “Gebakken zalm met zelfgemaakte broccolipuree is mijn favoriete gerecht. Ook rog, kabeljauw en coquilles staan vaak thuis op het menu. Wij proberen zeker vier tot vijf keer per week vis te eten.”

Carrièreswitch

Lise Trappeniers studeerde KMO-management en daarna Digitale Marketing. Tot voor kort verzorgde ze de allround marketing van de kledingwebshop van Fashion Team. Maar nu gaat ze dus vis verkopen op de markten. Dat kan tellen als carrièreswitch. Maar nieuw is vis en het marktgebeuren voor haar allerminst.

“We eten vier tot vijf keer vis per week”

“Van kinds af aan hielp ik al in het atelier met de voorbereidingen voor de markten”, zegt de kersverse marktkraamster. “Van zodra ik oud genoeg was, ging ik als jobstudent mee om vis te verkopen. Vanaf mijn 15 jaar kon je mij elke vakantie terugvinden in het kraam van mijn ouders. Maar voor velen was het toch even schrikken toen ik vertelde dat ik de vishandel zou overnemen, ook omdat ik nog zo jong ben en mijn job in de marketingsector altijd graag heb gedaan. Maar na wat uitleg begrijpen de mensen mijn keuze wel. Toen ik het nieuws bekendmaakte, kreeg ik alvast veel positieve reacties. Ook mijn ouders, die 22 jaar op de markt stonden, zijn heel blij dat hun zaak blijft voortbestaan. Dat het binnen de familie blijft, maakt het nog extra mooi.”

Vroeg opstaan

Lises dagindeling zal grondig wijzigen. Voortaan moet ze voor dag en dauw uit de veren en vroeg naar bed. “Het is absoluut geen 9 to 5 job, in tegenstelling tot mijn vorig werk”, weet Lise. “Om 4.30 uur sta ik op en worden de vis en de bereidingen in de marktwagen geladen. Om 6 uur vertrekken we naar de markt waar we tot ongeveer 13 uur blijven. Daarna gaat het terug huiswaarts, volgt de opkuis, worden nieuwe bereidingen gemaakt en wordt vis besteld voor de volgende ochtend. Na nog wat administratie eindigt mijn dag om 18 uur. Om 21 uur kruip ik onder de wol.”

Lange werkdagen dus in het verschiet. “Maar ik heb het er zeker voor over”, klinkt Lise enthousiast. “De verkoop, het contact met de klanten en de ambiance op de markt geven me veel voldoening.”

Nieuwe naam

De voorbije weken trok Lise samen met haar ouders Olivier Trappeniers (52) en Inge Cornette (52) al mee naar de markten. Zo konden de klanten al kennis maken met de jonge visverkoopster.

“Het aanbod zal in het begin gelijk blijven”, zegt Lise. “Dus onze huisgemaakte bouillabaisse, vispotjes en tal van andere visbereidingen zullen zeker en vast op het menu blijven staan. Na verloop van tijd zal ik wel wat vernieuwing brengen in het aanbod al naargelang de vraag van onze klanten.”

De naam van de zaak wijzigt van Vishandel Olivier & Inge naar Vishandel Lise. Op woensdag 31 maart staat Lise voor het eerste alleen op de markt in Veurne. Ook op de markt van Lo (donderdag), Koksijde (vrijdag) en De Panne (zaterdag) zal Vishandel Lise steevast van de partij zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.