Nieuw onderzoekscentrum voor groente- en aardappelverwerking geopend in Kortrijk

Imca Sampers, Charlotte Bouckaert, Inge Gené, Jurgen Van Ryckeghem en Inge Arents openden mee het nieuwe onderzoekscentrum VEG-i-TEC. © JVGK
Redactie KW

Vandaag opende in Kortrijk VEG-i-Tec, een onderzoekscentrum voor groente- en aardappelverwerking van de Universiteit Gent Campus Kortrijk. Het gaat om een investering van 15 miljoen euro. “We onderzoeken wat beter kan.”

Het gloednieuwe onderzoeksgebouw van de Universiteit Gent Campus Kortrijk, VEG-i-TEC, is een piloothal die volledig uitgerust is als proeftuin voor de groente- en aardappelverwerkende industrie. De Universiteit Gent bundelde hiervoor de krachten met Flanders’ Food, dat over voedselkwaliteit gaat, Vito en Vlakwa die het watermanagement uitdokteren en Howest, dat over energiemanagement gaat.

“Er gaat veel water, energie en voeding verloren tijdens de verwerking van groenten en aardappelen. Water is schaars geworden en met die verliezen moeten we slimmer omgaan”, duidt projectleider Imca Sampers, professor van de vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid.

“Onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijkt daarom het volledige verwerkingsproces van a tot z: van grondstof tot eindproduct. We onderzoeken wat beter kan. Doordat we nu elke stap in het proces bekijken, maken we de vertaling naar de industrie gemakkelijker. We werken nauw samen met bedrijven uit de groente- en aardappelverwerkende industrie, machinebouwers en technologieleveranciers.”

Simulaties

In de piloothal simuleren de wetenschappers – al dan niet in opdracht van bedrijven – de behandelingen die groenten en aardappelen ondergaan op het traject van de oogst tot op het bord van de consument. “We bekijken hoe we water nog beter kunnen recycleren, welke verpakkingen verbeterd kunnen worden, welke machines er worden gebruikt en naar de duurzaamheid en milieu-impact.”

Maar UGent doet dat dus niet alleen. De universiteit werkt samen met Flanders’ Food, Vito, Vlakwa en Howest. “We doen technologisch onderzoek naar een beter beheer van de natuurlijke hulpbronnen zoals water. We doen dit samen met bedrijven, universiteiten, overheden en burgers. We delen onze expertise via een WaterKlimaatHub”, zegt Inge Genné van Vito, dat ijvert voor duurzaam beheer van water.

Nieuwe technieken uittesten

“Wij doen wateronderzoek op grond-, regen-, oppervlakte-, proces- en afvalwater”, vervolgt Charlotte Boeckaert van Kenniscentrum Vlakwa. “Wij zoeken innovaties in voedingsproducten, productiesystemen en nieuwe businessconcepten”, vult Inge Arents van Flander’s Food aan.

“Het is onze uitdaging om nieuwe technologieën toe te passen die kunnen leiden tot energiebesparing en -optimalisatie. VEG-i-TEC is een proeftuin om deze nieuwe technieken te testen en te onderzoeken op modulair opgebouwde proceslijnen representatief aan de lijnen die men binnen de aardappel- en groenteverwerkende industrie kan terugvinden. Niet alle systemen zijn compatibel”, duidt Jurgen Van Ryckeghem van Howest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier