Kortrijk koopt voormalig VRT-gebouw aan Kortrijk Xpo

Radio 2 huisde in de gebouwen van 2003 tot 2018. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het voormalige gebouw van Radio 2 aan de Doorniksesteenweg 214b is verkocht aan stad Kortrijk. De kostprijs bedraagt 532.000 euro. Kandidaat-huurders mogen zich melden.

De nationale omroep VRT kreeg in 2001 het opstalrecht van stad Kortrijk om aan de Doorniksesteenweg een gebouw neer te zetten: het nieuwe gebouw van Radio 2 West-Vlaanderen ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Cepezed. De grond bleef eigendom van de stad Kortrijk. De nieuwbouw koste toen bijna 1 miljoen euro, alle technische installaties inbegrepen.

Radio 2 West-Vlaanderen huisde in het gebouw van 3 oktober 2003 tot 12 januari 2018. Sindsdien stond het gebouw leeg op de enkele sporadische momenten na dat het pand door Xpo Kortrijk gebruikt werd voor enkele dagen of weken om partners een uitvalbasis te geven Nu is het gebouw verkocht aan Stad Kortrijk.

De grond en het gebouw liggen strategisch gezien erg goed

In afwachting van de definitieve plannen blijft het gebouw niet leeg, volgens schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester). “De grond en het gebouw liggen strategisch gezien erg goed langs de belangrijke mobiliteitsader Noord-Zuid-as, met name de Doorniksesteenweg. Het ligt ook dicht bij alle uitvalswegen zoals de E17 en de ring rond Kortrijk én het ligt op de Xpo-site. Denk maar aan het masterplan Hoog-Kortrijk met veel groen, fietssnelweg en het project rond de eventuele Trambuslijn Kortrijk Station-Hoog Kortrijk de komende jaren. Het past ook in het kader van de herontwikkeling van de site-Xpo Kortrijk”, aldus schepen Maddens.

“We moeten niet alleen de kansen maximaliseren voor de latere ontwikkeling van de sites. Door het volledige beheer van het gebouw over te nemen, creëren we kansen voor ondernemers. Het Radio 2-gebouw kan ook gehuurd worden voor tijdelijk gebruik. Het kan ook gebruikt worden als paviljoen van de stad of als meetingpoint.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.