Kapster Kelly uit Lichtervelde verhuurt ‘knip-kits’ om klanten te helpen (en niet kwijt te spelen)

Kapster Kelly Buyck etaleert hier hoe een knip-kit er uit kan zien.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Kapster Kelly Buyck etaleert hier hoe een knip-kit er uit kan zien.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Wouter Vander Stricht

Ook kapster Kelly Buyck uit Lichtervelde zit met de handen in het haar. Net als haar collega’s begrijpt ze niet waarom ze niet opnieuw aan de slag mag, maar ondertussen heeft Kelly – op voorzet van haar dochter – een concept uitgedacht waardoor ze haar klanten kan helpen. “Klanten kunnen hier een ‘knip-kit’ komen afhalen met daarin scharen, een tondeuze en eventueel producten. Indien ze problemen hebben kan ik via een videocall ze op weg zetten om zelf hun haar binnen hun bubbel te laten knippen.”

Met ruim 30 jaar in de stiel moet je kapster Kelly Buyck (51) uit Lichtervelde weinig blaasjes wijsmaken. “Uiteraard wil ik ook graag zo snel mogelijk weer mijn klanten in ons salon, Coiffure Kelly, ontvangen. En dat kunnen wij ook op een compleet veilige manier. Ik werk hier met nog een medewerkster en een staigaire en we hebben ruimte voldoende. Mijn bureau en ook de vroegere zonnebankkamer zijn omgebouwd tot aparte kapruimtes. We kunnen de mensen hier dus veilig een nieuwe coupe aanmeten. Want als het nog zou duren tot 1 februari, dan is dat voor veel mensen niet meer houdbaar. Dus hopen wij toch eerder open te mogen.”

Professioneel materiaal i.p.v. keukenschaar

Het is ook Kelly ter ore gekomen dat sommige collega’s het niet zo nauw nemen met het verbod om open te gaan. “De meeste kappers houden zich aan de regels, maar als je lang genoeg rondbelt, zal je wel iemand vinden die je haar wil doen. Om dat te counteren en om mijn eigen klanten te helpen hebben we dus onze ‘knip-kits’ samengesteld. Het was eigenlijk een idee van mijn dochter Louise. Je kan immers thuis je haar niet knippen met een keukenschaar en wij hebben hier het professionele materiaal.”

“De overheid moet ons dringend op een veilige manier weer aan het werk laten gaan”

De knip-kits kunnen op maat samengesteld worden. “Meestal bevatten die een gewone schaar, een uitdunschaar en een ‘feather’ voor het nekhaar. Ook een tondeuze behoort tot het standaarpakket en verder kunnen we ook lotions en andere producten op vraag in een kleinere volumes aan het pakket toevoegen. De actie gaat ondertussen als een lopend vuurtje rond. Ik hoop zo mijn klanten te kunnen helpen, als is het niet de bedoeling dat iemand hier een pakket komt halen om dan zelf de hele straat van een knipbeurt te voorzien.”

Solidair met collega’s

Dat niet iedereen haar kan knippen, daar ziet Kelly wel een oplossing voor. “Er staan op YouTube voldoende filmpjes waar ze tonen hoe je deftig kan knippen. Lukt het niet, dan kan ik nog via een videocall hulp bieden.”

Ook Kelly ging net als heel wat collega’s over het hele land om 12.15 uur buiten voor haar salon haar knippen. Daarmee hopen de coiffeurs toestemming te krijgen om op 14 december weer open te mogen gaan. “Mijn zoon Mattice, die dus in mijn bubbel zit, ging op de stoel plaatsnemen. Ik ben solidair met mijn collega’s. Want ze moeten ons dringend weer, op een veilige manier, aan het werk laten gaan.”

Heel wat West-Vlaamse kappers hielden zaterdagmiddag overigens een protestactie. Zij willen snel weer de deuren openen. Daarover lees je hier meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier