Jan Audenaert wint wedstrijd Viskok van het Jaar

De Oost-Vlamingen Jan Audenaert en Wannes Van Wouwe wonnen de wedstrijd. © frank croes
Mieke Verhelle

Hoewel twee West-Vlamingen in de finale van de Viskok van het Jaar zaten, ging de titel naar Oost-Vlaanderen. Jan Audenaert van d’Oude Pastorie in Lochristi is de winnaar geworden.

Een vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen, beoordeelden de gerechten. De jury werd voorgezeten door Bruggeling Filip Claeys van de NorthSeaChefs. De vijf finalisten waren Jan Audenaert van d’Oude Pastorie in Lochristi, Nick Coppens van Chef Terroir in Gavere, Louis Vermassen van Mbistro NWPT in Nieuwpoort, Pittemnaar Martijn Gelaude van Maste in Gent en Jeffrey Vermassen van Sir Kwinten in Lennik. Vorig jaar werd Michael Vanderhaeghen van Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge de Viskok van 2019.

Viskok van het Jaar is een organisatie van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De koks moesten werken met wijting, de Vis van het Jaar 2019. Wijting is weinig bekend. Hij wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd als bijvangst van tong en pladijs. Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes. In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. . Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Er zijn echter ook heel wat andere bereidingen mogelijk, bijvoorbeeld een bouillabaise, pekelen of bakken (in de oven).

Het winnende gerecht.
Het winnende gerecht.© Frank Croes

De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de ‘Viskok van het Jaar’-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van 750 euro, een waardebon van 250 euro te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. De laureaten ontvangen elk: een ‘Viskok van het Jaar’-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

recepten viskok van het jaar

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.