“Ik wil tonen dat vrouwen dit werk perfect kunnen”

Redactie KW

Phaëdra Allemeersch (19) studeert binnenkort af aan de hotelschool in Gent in de studierichting brood- en banketbakkerij. In het weekend werkt ze bij bakkerij Tom & Sandra in Wingene, maar ze droomt nu al van haar eigen zaak.

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

Phaëdra mag zich een van de weinige bakkerinnen in spe van België noemen. De bakkerswereld is nog een echte mannenwereld, waar de vrouw vaker achter de kassa staat dan in het bakkersatelier. “Dat schrikt me niet af”, zegt ze. “Het is net een stimulans voor mij om dit beroep uit te oefenen. Ik wil wel eens tonen dat vrouwen ook perfect het zware werk en de lastige uren aankunnen.”

“Ik wist al van jongs af aan dat ik graag bakker wou worden”, gaat ze verder. “Geen idee van wie ik het meekreeg. Niemand in mijn familie is professioneel bezig met koken. Op een gewone school vond ik mijn goesting niet. Toen ik op mijn 15de aan de Hotelschool begon, bevestigde dat alleen maar mijn gevoel. Daar kreeg ik het echt te pakken, en wist ik helemaal zeker dat ik bakker wou worden. Ik ben ook niet van plan me te specialiseren volgend jaar. Het is tijd om aan het echte werk te beginnen.”

Vroege uren worden routine

Het liefst bakt Phaëdra brood. “Ik weet niet waarom, maar ik denk omdat brood bakken toch net meer handeling vereist dan bijvoorbeeld patisserie. Maar waar ik nu in het weekend werk, ben ik meer bezig met patisserie. Hoe meer ik het doe, hoe liever ik het doe. Dus ik sta voor veel open.” De lastige uren die haar in de toekomst in het verschiet liggen, ontziet ze zich niet. “Ik heb stage gedaan en toen moest ik ook altijd vroeg opstaan. Na een tijdje wordt dat routine.”

Momenteel volgt ze ook de richting chocolatier in avondschool. “Mijn zus Laura (22) en ik dromen er al een hele tijd van om samen een tearoom te openen. Daarvoor zou ik ook nog avondschool volgen. De tearoom wordt de focus, maar ik zou daar ook wel een klein broodassortiment en nog wat chocolade willen aanbieden. Mijn zus werkt voorlopig nog in een bank, en ik moet nog even sparen, maar ik hoop dat we die droom snel kunnen realiseren.”