“Iets te veel winkellocaties”

Hannes Hosten

“Er mag wat leegstand zijn, maar niet te veel”, zegt Unizo-voorzitter Stijn Van den Abbeele. “Er is altijd leegstand van winkelpanden geweest. Zo’n 5% is goed omdat het kansen geeft aan starters. Maar het leegstandspercentage in Oostende is meer dan 5% en dat vinden wij geen goede zaak.”

“Een project als ‘Start to Succes’ juichen wij toe, al kan het altijd nog beter en verfijnder. Maar als je iets niet probeert, weet je niet of het werkt. Wij pleiten ook om meer in te zetten op kortetermijnverhuur, maar als handelaars zijn we ook achterdochtig tegenover pop-upwinkels. Het is niet goed om een pop-up fietsenzaak te starten op drie huizen van een bestaande zaak. Maar als je zo iets naar Oostende kan halen dat er nog niet is, dan biedt dat wel een meerwaarde.”

“Wij denken ook dat een hogere leegstandstaks meer eigenaars zal aanzetten om hun pand te verhuren. Het zal huurprijzen doen dalen. Op bepaalde locaties zijn de huurprijzen 20 tot 40% te hoog. Soms zetten eigenaars een handelaar buiten omdat ze denken een hogere prijs te kunnen krijgen. Resultaat: leegstand. Dan is het beter het pand voor wat minder te verhuren.”

“Wat leegstand kan, maar niet te veel”

“Volgens ons zijn er iets te veel winkellocaties in Oostende”, vertelt Stijn. ” Zo hadden wij destijds kritiek op de Searena en die is terecht gebleken, want er zijn nog altijd maar weinig zaken die blijven. Delhaize doet er nu geen goede zaak, maar blijft natuurlijk omdat ernaast straks het nieuwe project O’Sea komt. Met 500 of 600 appartementen hoopt de supermarkt op extra inkomsten.”

En dan zijn er nog de baanwinkels langs de Torhoutsesteenweg. “De toekomst is aan het stadscentrum”, vermoedt Stijn Van den Abbeele. “Grote hangaars zijn niet meer toekomstgericht. Baanwinkels worden meer en meer depotjes om internetbestellingen af te halen. Er moeten zeker geen baanwinkels bij worden gecreëerd. We hopen alleen dat er in het centrum kleinere, toffe winkeltjes blijven komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier