Huurprijzen stijgen overal, West-Vlaanderen blijft het goedkoopst om te huren

Op vlak van appartementen zijn we niet de goedkoopste in Vlaanderen, maar daar zitten de appartementen aan zee voor iets tussen. (Foto Belga)© BELGA
Op vlak van appartementen zijn we niet de goedkoopste in Vlaanderen, maar daar zitten de appartementen aan zee voor iets tussen. (Foto Belga)© BELGA
Bert Vanden Berghe

Het CIB – Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen – laat zien in hun huurbarometer dat de huurprijzen in Vlaanderen in 2020 gemiddeld met 2,3 procent gestegen zijn. West-Vlaanderen blijft het goedkoopst.

Het is geen geheim dat de coronacrisis zich in 2020 sterk liet voelen op de private huurmarkt. De achterstand die door de eerste lockdown in maart 2020 werd opgebouwd, kon niet weggewerkt worden met wachtlijsten tot gevolg. In 2020 bedroeg de gemiddelde huurprijs 778 euro. Dat is 17 euro meer dan in 2019, goed voor een stijging met 2,3%. In Brussel staat de gemiddelde huurprijs op 1.166 euro.

Een daling zit er nog niet meteen in, weet Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen: “Aan de huurprijsevolutie voor 2020 merk je het nog niet maar we horen van alle vastgoedkantoren hetzelfde verhaal. Naarmate de economische schade duidelijk wordt, zal blijken hoe de vraag naar huurwoningen er in de toekomst uitziet. Iedereen verwacht dat die opnieuw een stuk hoger zal liggen, met tal van vraagtekens of het aanbod zal (kunnen) volgen.”

Duurste centrumsteden

Vlaams-Brabant blijft voor alle woningtypes, uitgezonderd de studio’s, met voorsprong de duurste provincie om te huren. Aan de andere kant van het spectrum blijft West-Vlaanderen het goedkoopst, behalve voor de appartementen. Daar spelen de appartementen in de Kustgemeenten een belangrijke rol. De gemiddelde huurprijs voor een appartement binnen de 10 kustgemeenten bedroeg in 2020 749,9 euro. Het gemiddelde voor de andere gemeenten in West-Vlaanderen bedroeg 649,3 euro. Dat maakt een verschil van afgerond 101 euro.

Verder vinden we in de top tien van duurste centrumsteden Brugge op de zesde plek. Kortrijk, Oostende en Roeselare vallen er net buiten.

Digitalisering

Opvallend is wel dat, omwille van de coronaproblematiek en de lockdown, de huurmarkt in een versneld tempo aan het digitaliseren is. “We zitten niet meer veraf van het moment waarop de huurder volledig digitaal zijn kandidatuur stelt en die vervolgens online verder wordt behandeld”, klinkt het bij CIB Vlaanderen. Ze lanceren daarbij binnenkort een aangepaste tool, voor zowel de vastgoedkantoren als voor huurders en verhuurders. De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met minister van Wonen Matthias Diependaele en het Agentschap Wonen-Vlaanderen. Clee wordt de komende maanden breed uitgerold.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier