‘Jong Keukengeweld’ houdt het voorlopig voor bekeken: “Belang is niet te onderschatten, ons cliënteel is duidelijk jonger”

Volgens chef Timon Michiels bij Carcasse zou het een heel spijtige zaak zijn als ‘Jong Keukengeweld’ niet meer zou doorgaan. © Instagram
Camille Jonckheere

De kans zit er dik in dat ‘Jong Keukengeweld’, een ondertussen gevestigd concept van Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen geen vervolg zal krijgen. Dankzij het initiatief konden mensen tussen 18 en 30 jaar oud zich jarenlang inschrijven om bij jonge topchef aan een goedkoper prijsje te gaan tafelen. De nieuwe chefs werden altijd aangekondigd in het voorjaar, maar tot op heden heeft Horeca West-Vlaanderen geen duidelijkheid of het dit jaar wel zal doorgaan. “De onderhandelingen met Toerisme Vlaanderen zijn nog volop bezig en de beslissing valt pas op 5 maart”, zegt voorzitter Yves Van Moorter.

In 2023 deden er nog 13 West-Vlaamse jonge chefs mee aan het gekende project ‘Jong Keukengeweld’. Dankzij die samenwerking tussen Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen konden 18- tot en met 30-jarigen tijdens vastgelegde actiemaanden voor maar liefst 59 euro genieten van een driegangenmenu bij een van de jonge gastronomische chefs, die zich voor het project inschreven.

Geen comeback

Maar ‘Jong Keukengeweld’ zal waarschijnlijk geen comeback maken in 2024. “We zijn volop nieuwe plannen aan het maken. Benieuwd wanneer we het volgende collectief van jong aanstormend talent op jullie loslaten? Hou dan deze website in de gaten voor het laatste culinaire nieuws en de belangrijkste data”, laten ze weten via de website.

“De plannen over de samenwerking met Toerisme Vlaanderen zijn nog volop in onderhandeling”

Volgens Het Belang van Limburg wil Toerisme Vlaanderen in een nieuwe samenwerking met Horeca Vlaanderen focussen op een duurzamer personeelsbeleid in de restaurantsector in plaats van op jonge chefs. Maar Horeca West-Vlaanderen beweert dat er nog altijd hoop is: “De plannen over hoe de samenwerking met Toerisme Vlaanderen er exact zal uitzien, zijn nog volop in onderhandeling. We zetten alles op alles. De uiteindelijke beslissing valt pas op 5 maart”, legt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen uit.

“En moest het niet samen verder kunnen met Toerisme Vlaanderen, kunnen we zelf verder aan de slag gaan. Want het project ‘Jong Keukengeweld’ is sowieso heel belangrijk, zeker voor de gastronomische jonge chefs in onze provincie heeft het een meerwaarde”, besluit Van Moorter.

Duidelijke aantrekkingskracht

Timon Michiels is chef in het restaurant Carcasse by Dierendonck in Koksijde. Vorig jaar nam hij voor het eerst deel aan ‘Jong Keukengeweld’. “De afgelopen weken kreeg ik de vraag van veel jongeren of ze dit jaar opnieuw bij ons zouden kunnen komen eten met ‘Jong Keukengeweld’. Want vorig jaar was de vraag naar tickets heel hoog. Vele mensen vertelden mij dat ze te laat waren voor een plaatsje bij ons en dat ze het dit jaar heel graag opnieuw willen proberen. Het initiatief is heel populair. Je kan het vergelijken met tickets kopen voor Tomorrowland, waarbij je heel stipt voor de verkoop aan jouw laptop moet zitten om een plaatsje te kunnen bemachtigen.”

“Dit jaar wilde ik sowieso opnieuw van de partij zijn”, gaat Timon verder. “We gingen normaal ook met onze tweede vestiging van Carcasse by Dierendonck, die binnenkort zal openen in Knokke-Heist meedoen aan Jong Keukengeweld. zo konden mensen na de opening direct op een aangename manier bij ons langskomen. Maar deze week hoorde ik dat het helemaal nog niet zeker is dat het zal doorgaan.”

“Ooit ben ik zelf als student gaan eten met ‘Jong Keukengeweld’, dat was fantastisch om dingen te ontdekken”

Dat zou een zeer spijtige zaak zijn volgens Timon. “Het is een mooi initiatief. Als student ben ik ook ooit met ‘Jong Keukengeweld’ gaan eten in Volta. in Gent. Dat was een unieke ontdekkingskans voor mij. Het is fijn dat wij ons verhaal kunnen brengen naar de jongeren. Het is ook belangrijk dat jongeren kunnen proeven van gastronomie en dat op een betaalbare manier kunnen meepikken. Als student is het vaak financieel niet mogelijk om in een gastronomisch restaurant te gaan eten en zonder een project zoals dit loop je dat cliënteel net mis.

“Afgelopen jaar zagen we duidelijk in ons restaurant dat ons cliënteel stukken verjongd was. Zo zijn er veel jongeren, die met ‘Jong Keukengeweld’ langskomen en zo’n goede ervaringen hebben dat ze andere vrienden aanraden om langs te komen of die zelf opnieuw terugkeren. We hoorden ook regelmatig van ouders dat zij een tafeltje bij ons reserveerden op aanraden van hun kinderen, die er met ‘Jong Keukengeweld’ waren langsgekomen. Dat doet deugd.”

“Ons cliënteel was het afgelopen jaar duidelijk jonger, die mensen komen na een goede ervaring ook naar hier terug”

‘Jong Keukengeweld’ is niet alleen een meerwaarde voor de jongere gasten, maar ook voor de jonge chefs zelf. “De evenementen, reizen en alle bijeenkomsten van Jong Keukengeweld scheppen tussen de chefs onderling ook echt een band. We zijn met een hele bende van jonge topchefs, de culinaire toekomst van het land zeg maar en dan krijgen we op die manier de ideale kans om elkaar te leren kennen en te netwerken. Want niet iedereen heeft de tijd of mogelijkheid om bij elkaar langs te gaan. Zo kunnen we ook van elkaar leren en nu zijn er bepaalde restaurants waar ik ook soms ga eten dankzij Jong Keukengeweld. Het initiatief is veel breder dan gewoon een goedkoper menuutje aanbieden aan jongeren. Daarom wil ik dit jaar graag opnieuw mijn steentje eraan bijdragen”, besluit Timon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier