Robbe Dupon mocht in Spanje de Belgische eer verdedigen in de Tio Pepe Challenge. In deze internationale competitie nam de Bruggeling het op tegen het neusje van de zalm uit de cocktailscene én hij nam de titel mee naar België. “Dit had ik zelfs niet durven dromen.”
Robbe Dupon van Straight Up vakterm voor een cocktail geserveerd zonder ijs Drinks werd onlangs Belgisch kampioen in de Tio Pepe Challenge met zijn cocktail El Nogal. Nu mocht hij de Belgische eer verdedigen in het Spaanse Jerez de la Frontera, de bakermat van de Sherry.
Je won de Belgische competitie met een cocktail die je El Nogal doopte, wat is het verhaal daarachter?
“Deze cocktail, die ik serveerde in een koffiekopje, presenteerde ik met een verhaal over de hoogte- en dieptepunten van 2023. Het afgelopen jaar was mooi voor mij op vlak van carrière. Ik heb heel fijne dingen gedaan. Zo heb ik drie maanden gewerkt in de internationaal bekende bar A Bar with Shapes for a Name in Londen. Het was een fantastische ervaring en een immense leerschool. België is een land van bier- en wijndrinkers, in Londen is er ook een cocktailcultuur. Ik heb dus heel wat kennis opgedaan. Aan de andere kant was 2023 ook het jaar waarin ik afscheid moest nemen van mijn oma. Al deze ervaringen heb ik samengevat in mijn cocktail El Nogal. El Nogal betekent walnoot in het Spaans. Walnootolie is een van de aroma’s die je proeft in deze cocktail.”
Wie is Robbe Dupon?
Robbe (26) groeide op in Sint-Kruis. Woont met zijn vriendin Doñana in de Sint-Clarastraat. Hij volgde hotelschool aan Ter Groene Poorte, volgde er nog een zevende jaar voedingstechnologie en daarna een bachelor voedings- en dieetkunde aan Vives in Brugge. Zaakvoerder van Straight Up Drinks.
Je mocht België vertegenwoordigen in de internationale competitie, spannend?
“Héél spannend. De Tio Pepe Challenge in België winnen, was al een droom die uitkwam. In Spanje moest ik het opnemen tegen 14 bartenders die uit alle hoeken van de wereld kwamen. De crème de la crème van de cocktailwereld. In de finale de proeven waren écht niet van de poes kwam te staan tegenover de winnaars uit Nederland en Slovakije. Ik had stress langs alle kanten, ongelooflijk. Maar ik kwam als winnaar uit de bus met mijn cocktail Es Ashora, wat verwijst naar het nu. Terwijl ik in mijn presentatie van de El Nogal verwees naar het verleden, had ik het deze keer over het nu en stond ik stil bij hoe mooi het was dat wij daar allemaal samen waren in de hoofdstad van de Sherry.”
“In Spanje nam ik het op tegen de crème de la crème uit de cocktailwereld”
Als dat niet mooi staat op je visitekaartje…
“Klopt, ik ben er zéér blij mee. Dit had ik zelfs niet durven dromen. Je moet weten, ik heb me de voorbije jaren zo erg gefocust op het verbeteren van mijn technieken. Ik was de wereld rondom mezelf daardoor wat uit het oog verloren. Door deel te nemen aan die competities vorig jaar won ik ook de Don Papa-competitie heb ik het gevoel dat ik eindelijk wat naambekendheid aan het creëren ben.”
Hoe ben je in de wondere wereld van de cocktails gerold?
“Ik wou eigenlijk kok worden, dus ging ik hotelschool volgen aan Ter Groene Poorte. Het principe was daar: een week zaal, een week keuken. Ik wilde liever in de keuken staan dan in de zaal werken, maar geleidelijk aan begon dat te keren. Drankenkennis vond ik het meest interessante vak. Ik weet niet waarom, maar ik had er het meest affiniteit mee. Het ging daarin vooral over wijn en maar heel kort over cocktails. Toch werd ik daar al geprikkeld. De ideeën begonnen te borrelen en ik kocht mijn eerste flessen om mee te experimenteren. Ik heb gestudeerd tot mijn 22ste en ging toen aan de slag als bartender in een hotel in de Langestraat in Brugge. Ik heb daar veel uitgeprobeerd en geëxperimenteerd. En toen kwam corona. Een cadeau voor mij, in die zin dat ik tijd had om een businessplan uit te schrijven. Toen heb ik ook mijn btw-nummer aangevraagd en ben ik in bijberoep gestart met Straight Up.”
Ondertussen werk je niet meer als bartender?
“Neen, ik ben met Straight Up Drinks gestart in bijberoep in 2021 en sinds begin dit jaar is dit mijn voltijdse bezigheid. Ik ben freelancer in de cocktailscene. Men kan mij inhuren als bartender, als ontwikkelaar en consultant voor cocktails, voor de cocktailcatering van een event en voor workshops. Misschien nog een leuk weetje: ik heb een tijdje bij Willem Hiele gewerkt, nu doen ze op mij een beroep als consultant.”
Wat brengt de toekomst?
“De zoektocht naar een pand voor een cocktailbar is volop bezig. We zoeken iets in het hart van de stad. Een pand dat Brugge ademt en waar we cocktails serveren met lokale en seizoensgebonden producten. Ik werk liefst zo weinig mogelijk met tropisch fruit. Geen ananas of mango, maar iets wat hier in België groeit, zoals appels en peren. Op termijn zou ik ook een een eigen kruiden- en plantentuin willen. We zijn nu dus volop bezig met de zoektocht naar een pand, maar ondertussen zouden we graag al een pop-up lanceren. Ik hoop dat ik daarover binnenkort met meer nieuws naar buiten kan komen.”
Als uitsmijter, met welke cocktail kunnen we jou zelf een plezier doen?
“Dat hangt af van het weer. Ik ben fan van de oeroude Negroni wanneer de avond valt op een zonnig terras. In de winter kan je me dan eerder plezieren met een Sazerac, een iets stevigere cocktail op basis van whisky, bitters en pastis of absint.”
Info: www.straightupdrinks.be
Brugse Beer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier