https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

BABU van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens verhuist van Brugge naar Gent

Phebe Somers

Culinaire creativiteit wordt alvast niet aangetast door het coronavirus, zo blijkt. BABU, het pop-upconcept van Hertog Jan-duo Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, verlaat z’n tijdelijke stek in Brugge en opent begin juli de deuren op een vaste locatie in Gent. Daar zullen de sterrenchef en zijn vennoot hun pijlen richten op millennials en studenten met Gerts befaamde ‘bunners’, een soort Instagramwaardige luxehamburger met alles erop en eraan.

BABU zal zich vestigen in de Sint-Pietersnieuwstraat, pal in het midden van de Gentse studentenbuurt. Een bewuste keuze, volgens de Oostendse co-owner Joachim Boudens: ”We hebben goed ons huiswerk gedaan. Via een marktonderzoek werd er een shortlist opgesteld van verschillende locaties waar de potentiële klanten van BABU zich bevinden. We zochten een plek met veel studenten en jonge gezinnen, en zo is Gent als eerste locatie uit de bus gekomen. Het pand ligt heel centraal in een straat met een toffe vibe en waar een leuke mix van handelszaken aanwezig is.” Het duo houdt er rekening mee dat de eerste maand wat rustiger kan zijn, omdat veel kotstudenten dan terug huiswaarts trekken. Die tijd zullen ze gebruiken om de laatste zaken te finetunen, zodat ze helemaal klaar zijn voor het moment waarop Gent weer bruist van energie. “Maar natuurlijk hopen we ook dat de locals al vanaf dag 1 hun weg vinden naar BABU”, aldus Joachim.

Je moet gewoon vooruit

De horeca en een pandemie: geen topcombinatie. Tijdens de ellenlange sluitingen begon Gert De Mangeleer met z’n team opnieuw te brainstormen. Je creativiteit on hold zetten op z’n moment, bleek geen optie te zijn. “Never waste a good crisis, zeggen ze dan. Onze hele planning viel plots in het water, en financieel is het ook allesbehalve gemakkelijk geweest, maar we hebben onszelf heel snel een positieve mindset aangemeten. Je moet gewoon vooruit, stilzitten ligt niet in onze aard. We hebben meteen drastische beslissingen genomen om onze kostenstructuur naar beneden te halen, met als resultaat dat er ook ademruimte was om een nieuw project uit de grond te stampen”, vertelt Joachim.

Ze besloten om gebruik te maken van het pand van de sterrenzaak LESS Eatery en de pop-up BABU in het leven te roepen , een nieuw ‘fast casual’ concept waar slechts drie dingen op de kaart staan. Bunners, iets tussen een Amerikaanse bun en een klassiek hamburgerbroodje, elk exemplaar geïnspireerd door verschillende wereldse invloeden. Het was vanaf het begin de bedoeling om bij de heropening van LESS de bunners te verhuizen naar een vaste locatie waar ook ter plaatse zal kunnen gegeten worden. “Die eerste paar maanden in Brugge zijn heel nuttig geweest. Het heeft ons de tijd en ruimte gegeven om verbeterpunten in kaart te brengen, om de kookprocessen en serviceformats te optimaliseren…”, klinkt het. Eens ze in Gent geïnstalleerd zijn zal de kaart er ook lichtjes anders uitzien. Naast de Brooklyn, Brighton en Beirut zal je de kans krijgen om twee extra bunners te proeven, alsook voorziet chef Gert De Mangeleer voor drie van de vijf klassieke versies een vegetarisch alternatief: “De ‘veggietrend’ is iets wat we niet mogen negeren, zeker niet in een stad zoals Gent, maar eigenlijk begint dat er overal wel door te komen”.

Ondernemen zonder glazen bol

Een nieuwe zaak openen in onzekere coronatijden, is dat geen zelfmoordmissie? “Het is een risico, dat klopt, maar soms moet je gewoon eens (weloverwogen) durven springen. We hebben heel veel vertrouwen in ons team en hebben het afgelopen jaar een heleboel kennis en ervaring opgedaan. We hebben geen glazen bol, we weten niet of er nog lockdowns in het verschiet liggen, maar we kiezen ervoor om ons te focussen op een positief verhaal. En mocht er opnieuw een sluiting aankomen, dan sleuren we ons daar wel terug doorheen”, klinkt het vastberaden. En daar blijft het niet bij, want in de toekomst zouden er wel nog meer BABU’s in het Vlaamse horecalandschap kunnen verschijnen. Gert en Joachim laten weten dat er alleszins plannen zijn om, als de zaken goed lopen, in de toekomst het concept uit te breiden naar meerdere vestigingen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.