Hoopvolle resultaten voor installatie die energie haalt uit golven

Het gele testmodel van de golfenergieconvertor wordt na een proefperiode op zee de haven binnengesleept. Het definitieve model zal 10 op 10 meter groot zijn. © ML
Redactie KW

In Oostende stelde Laminaria vanmorgen de positieve testresultaten voor van haar uiterst stormbestendige golfenergieconvertor, een installatie die energie opwekt uit golven op zee.

Het schaalmodel van 2,5 m op 2,5 m is bestand tegen stormachtige omstandigheden met golven van 2.7 meter.

Dat naast de groene energie van de offshore windmolenparken de zeeën en oceanen ook een onuitputtelijke bron zijn voor blauwe energie is hoopvol. In de toekomst zal er ook electriciteit gewonnen worden uit de golven, getijdenwerking, deining, branding…. . De proeven met de golfconvertor van Laminaria voor onze kust zijn alvast erg bemoedigend.

Laminaria, een jong en innovatief bedrijf uit Oostende, heeft een nieuw prototype voor golfenergieconversie ontwikkeld: een drijvende ‘boei’ zet de energie uit de golven om in elektriciteit. Tijdens de voorbije twee jaar werd die nieuwe golfenergietechnologie getest even buiten de nieuwe oostelijke havendam van Oostende met een prototype dat één vierde kleiner is dan het uiteindelijke productiemodel.

Laminaria wil eind volgende jaar al testen uitvoeren voor de kust van Schotland met modellen op ware grootte om dan in 2018 een eerste commercieel demonstratiegolfpark van 10 exemplaren, goed voor een gezamenlijk vermogen van 1 MW aan te leggen. Voor de bouw, het plaatsen en exploiteren wil het een consortium opzetten met geïnteresseerde bedrijven.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.