Hoeve Zuid-Bellegoed maakt zuivel van eigen koemelk: “Je kan hier picknicken tussen de koeien”

Philip Fleurbaey en Nancy Sercu verkopen in hun hoevewinkel naast ijs ook andere zuivelproducten. © API
Anton Peene Reporter

Tijdens de zomer gaan we elke week op bezoek bij een boerderij waar je ter plaatse kan genieten van de zelfgemaakte hoeveproducten. Deze week: Hoeve Zuid-Bellegoed in Ieper, het gemengde landbouwbedrijf van Philip en Nancy.

Hoeve Zuid-Bellegoed is een gemengd bedrijf van akkerbouw en melkvee. Er zijn 65 koeien en er is 80 hectare landbouwgrond, waar onder meer aardappelen, tarwe, maïs, bieten en graszaad verbouwd worden. Het is ook een zorgboerderij en je vindt het langs de Rijselseweg in Ieper.

Philip Fleurbaey (53) en Nancy Sercu (49) baten het landbouwbedrijf uit. Philip is afkomstig van Sint-Jan, waar zijn ouders een landbouwbedrijf hadden. Nancy’s roots liggen in Zillebeke. In 1991 kwam Philip in de Rijselseweg terecht en nam hij het bedrijf over van de familie Lampaert. “In 1999 zijn we getrouwd. Ik stond een jaar voor de klas en was nog even actief in de banksector. Toen ik zwanger was van onze nummer twee keerde ik niet meer terug naar de bank en stapte ik over naar het bedrijf van mijn man. Dat is nu iets meer dan 20 jaar geleden”, vertelt Nancy.

Van de hoevewinkel zoals die nu bestaat, was toen nog geen sprake. Philip: “Mijn ouders waren altijd gespecialiseerd in het maken van boter en karnemelk. Vroeger deed elke boer dat, ze maakten zuivelproducten voor zichzelf en de buren. In 2003 startten we heel kleinschalig. De potjes vulden we nog in de keuken en er was een winkeltje. Van het een komt het ander. De juf komt eens langs met haar klas, een wandelgroep, en plots merk je dat de mond-tot-mondreclame zijn werk doet”, vult Nancy aan. “We voegden pudding, rijstpap en chocomousse toe aan ons assortiment. In 2008 renoveerden we een van de vleugels van onze vierkantshoeve.”

Eerste ijsmachine

Het ijs kwam er later bij. “We kochten een ijsmachine, maar hadden nog geen recept. Na veelvuldig testen, stond het recept op punt. Toen onze ijsjes op de markt kwamen in 2012 is het helemaal ontploft. Intussen zijn we goed uitgerust. We kunnen 15 liter ijs maken per 7 minuten. Intussen werken we met een handvol mensen personeel, aangevuld met flexi’s en jobstudenten. Zelf sta ik in voor planning, bestellingen, facturatie. Ik spring ook in waar de tekorten zijn. We werken zeven op zeven. Philip ontfermt zich over het landbouwgedeelte. Hij zorgt ervoor dat er kwaliteitsvolle melk is. Daarvoor is het cruciaal dat de voeding van de koeien op punt staat, het zorgt voor de smaak van de melk en de zuivel.”

“We kunnen 15 liter ijs per 7 minuten maken”

Intussen zijn hun hoeveproducten een begrip in de streek. “Naast het eigen verkooppunt leveren we aan supermarkten en andere hoevewinkels. We zijn steeds op zoek naar verbeterpunten en proberen te optimaliseren waar nodig. Momenteel is er nood aan extra productieruimte om mee te groeien met de omzet en het aantal personeelsleden.” Je kan er op hun zomers terras genieten van de zelfgemaakte zuivelproducten. “Het kwakkelweer heeft uiteraard een negatieve impact. Als de zon uitzit, kan het hier een stormloop zijn. Zowel vaste klanten uit de buurt, als toeristen uit binnen- en buitenland vinden hun weg naar ons terras. Voor fietsers en wandelaars is het een ideaal rustmoment. Voor de kleinsten is er een springkasteel. De mensen genieten dan van een ijsje in een hoorntje of potje. De populairste smaken blijven klassiekers als vanille, stracciatella, speculoos en aardbei. Dit jaar voegden we frangipane toe aan ons assortiment. Het is belangrijk om voldoende te variëren en steeds op zoek te gaan naar nieuwe smaken. Op onze drankenkaart staan er enkele lekkere streekbieren. Je kan hier ook terecht voor een hoevepicknick, een mand met lokaal lekkers. Je kan het ter plaatse opeten of meenemen. Je kan ook gebruik maken van onze weide om te picknicken tussen de koeien. Van een omgewaaide boom maakte Philip een tafel en twee banken. We raden wel aangepast schoeisel aan”, lacht Nancy.

Jongere generaties

De hoevewinkel is 6 op 7 open in de zomer. “Van dinsdagnamiddag tot en met zondagnamiddag”, geeft Philip mee. “Van oktober tot april is het van woensdag tot en met zaterdag. Maandag is onze sluitingsdag. Feestmaand december blijft onze zotste periode met onder meer de vele ijstaarten. Of er ooit tijd is voor vakantie? Daar maken we nu al vaker tijd voor dan vroeger. Een vervangboer neemt de boel dan even over.”

Ook Margo, de dochter van Nancy en Philip, helpt deze zomer mee waar nodig. “Onze zoon Arne werkt fulltime buiten ons bedrijf, terwijl dochter Margo nog student is. Zij kan nu drie maanden meehelpen. Het zou fijn zijn, mocht er ooit opvolging komen, maar ik geef ze uiteraard geen ongelijk als ze elders werk zoeken. Als je ziet hoe ze het mes op de keel zetten van het familiale landbouwbedrijf, dan hou ik mijn hart vast. Het gaat ver en op deze manier komt het niet goed voor de jongere generaties”, aldus Philip.

Hoeve Zuid-Bellegoed: Rijselseweg 85, Ieper – 057 20 87 57 – nancy@zuidbellegoed.be.