Heule krijgt eerste nieuwe slimme smeerpalen met zonnecrème

© Sundo
© Sundo
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het bedrijf Sundo gaat in speeldomein De Warande in Heule de allereerste SMOT-spots neerplanten. Dat zijn door zonnepanelen aangedreven slimme palen met gratis zonnecrème, factor 30. De naam SMOT verwijst naar ‘smotten’, het West-Vlaams voor smeren.

De SMOT-spots komen op plaatsen waar mensen er niet meteen aan denken om zich in te smeren. Aan de kust weten we bijvoorbeeld allemaal dat we onze zonnecrème in de aanslag moeten houden, maar op andere plaatsen valt de euro niet altijd meteen.

De slimme palen tonen hoe hoog de UV-index op dat moment is en wanneer je je best nog een keer insmeert.

De Warande

Initiatiefnemers van het project zijn Kortrijkzanen Jacob Leysen (26), Victor Desmet (26) en Frederic Vannieuwenborg (33) uit Destelbergen. Volgens hen hebben al honderden steden en gemeenten interesse getoond in hun idee. Maar de twee allereerste smeerpalen komen in Kortrijk, in speeldomein De Warande in Heule. Daar komen heel wat kinderen samen voor de speelpleinwerking.

Een derde paal gaat mee met de Pretmobiel van jeugdwelzijnsorganisatie Ajko, van park naar park in Kortrijk. De SMOT-spots worden van april tot en met september gebruikt. Steden en gemeenten kunnen ze huren. Wat ze daarvoor betalen hangt af van de tijdsduur. De slimme palen zijn tegen vandalisme beveiligd. Na 19.00 uur komt er bovendien geen zonnecrème meer uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.