Heffing bedrijfsbelasting wordt twee maanden uitgesteld in Wevelgem

© belga
Stefaan Lernout

De gemeente Wevelgem stelt de heffing op de bedrijfsbelasting met twee maanden uit. De brief met de heffing wordt pas binnen twee maanden verstuurd. “We gaan daarmee in op de oproep van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers om specifieke lokale belastingen zoveel mogelijk uit te stellen”, licht schepen van Financiën Lobke Maes (CD&V) de beslissing toe.

De maatregel betreft de belasting die afhangt van de bedrijfsoppervlakte van de ondernemingen en 75 of 150 euro bedraagt. In totaal levert die de gemeente ongeveer 300.000 euro op. Wevelgem stelt die inning nu twee maanden uit om bedrijven wat extra ademruimte te geven, nu de coronacrisis hen voor extra uitdagingen zet.

“Onze gemeente kent heel weinig eigen bedrijfsbelastingen”, legt schepen Maes uit. “Naast deze algemene belasting op bedrijven zijn er enkel nog een belasting op nachtwinkels en op bars en privéclubs die als bedrijfsbelastingen beschouwd worden. De jaarlijkse opbrengst wordt geraamd op een kleine 11 euro per inwoner. In het Vlaamse gewest wordt gemiddeld 26,7 euro per inwoner geïnd uit allerlei bedrijfsbelastingen.”

Regeling terugbetalingen

“Intussen wordt een regeling uitgewerkt, zodat er voor allerlei geannuleerde reservaties zoals vakantiekampen, speelpleinwerking en markten geen facturen uitgestuurd worden. Eventuele terugbetalingen worden behandeld, zo snel en efficiënt als mogelijk in deze drukke coronatijden. Dat dit een behoorlijke administratieve klus wordt valt te begrijpen, daar zal dan ook wat tijd overgaan”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier