Vaartuig met 360 militairen mag niet in marinebasis aanmeren: “Algerijns militair schip uit Rusland kwam op toeristisch bezoek”

Het Algerijnse militaire schip met 360 militairen dat uit Rusland kwam, kreeg een ligplaats in de achterhaven vlak achter een autoschip. © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Misschien zag u vorig weekend in de binnenstad sommige van het 360-tal Algerijnse militairen die in Zeebrugge aanmeerden voor een toeristisch bezoek aan Brugge. Hun opleidingsvaartuig La Soummam kwam van een evenement van de Russische Marine in Sint-Petersburg en mocht niet in de marinebasis aanleggen.

Zaterdag 3 augustus arriveerde in Zeebrugge het 132 meter lange opleidingsschip La Soummam van de Algerijnse Marine. Dit werd met bijzonder aandacht bekeken omdat het rechtstreeks afkomstig was van festiviteiten van de Russische Marine in Sint-Petersburg. Na de onafhankelijkheid in 1962 kreeg Algerije voor het opbouwen van zijn leger steun van de Sovjet-Unie. Die vriendschapsband met de Russen is altijd gebleven.

Patrouilles

Gezien de spanning rond de Russische oorlog in Oekraïne, werd La Soummam op weg naar huis langs Denemarken door patrouilleschepen in de gaten gehouden. In Zeebrugge werd aanvankelijk verrast opgekeken bij de vraag van ‘La Soummam’ om te mogen aanmeren. In 2013 was het schip al eens te gast op de Navy Days. Maar nu werd het vaartuig, naar verluidt wegens de vertrekhaven in Rusland, niet in de marinebasis ontvangen. Het kreeg een ligplaats in het Noordelijk Insteekdok in de achterhaven, tussen de auto- en fruitterminals.

Vrouwelijke soldaten

“Zondag werden vertegenwoordigers van de stad en haven aan boord uitgenodigd”, vernemen we bij ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges en burgemeester Dirk De fauw. Hij is verantwoordelijk voor de burgerlijke veiligheid op het grondgebied van Brugge. “We kregen te horen dat de opvarenden op weg naar huis de kans kregen om een toeristisch bezoek aan Brugge te brengen. Onze politiediensten werden hiervan verwittigd. We werden alleszins hartelijk ontvangen met Algerijnse hapjes en drankjes. Wat ons opviel, was het grote aandeel jonge vrouwelijke soldaten aan boord.”

Dinsdag in de late voormiddag is La Soumman volgens het geplande schema afgevaren naar Algerije, waar het schip op donderdag 15 augustus thuiskomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier