Onderzoeksschip A962 Belgica overgedragen aan Oekraïne in Zeebrugge

© JVMA
Jan Van Maele
Jan Van Maele Medewerker KW

Maandagmiddag is in de marinebasis van Zeebrugge het onderzoeksschip A962 Belgica overgedragen aan Oekraïne.

Na 37 jaren van actieve dienst beëindigde de RV A962 Belgica op 25 maart 2021 zijn laatste campagne als Belgisch oceanografisch onderzoeksschip. Dit betekent echter niet het einde van het schip, dat voortaan een tweede leven krijgt als Oekraïens onderzoeksschip.

Het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), vertegenwoordigd door staatssecretaris Dhr. Thomas Dermine, en het Ministry of Environmental Protection and Natural Resources of Ukraine, vertegenwoordigd door Minister Roman Abramovskyy, ondertekenden in dit kader op 29 juli 2021 een Memorandum of Understanding.

De overeenkomst inzake de overdracht van de eigendom van het onderzoeksschip Belgica van het Koninkrijk België aan Oekraïne werd vandaag in aanwezigheid van delegaties uit Oekraine en België, ondertekend door Dhr. Thomas Dermine en Dhr. Viktor Komorin, Directeur van het Ukrainian Scientific Centre of Ecology of the Sea, op 16 september verlaat de Belgica de traditionele ligplaats in de Marinebasis van Zeebrugge en wordt het schip officieel Oekraïens eigendom. Eens aangekomen zal het schip omgedoopt worden en dus niet langer Belgica heten.

(JVMA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.