Haven van Zeebrugge vindt Visartsluis aanvaardbare oplossing

Redactie KW

De Haven van Zeebrugge is tevreden dat de Vlaamse regering zich uitgesproken heeft over de voorkeursite van de nieuwe zeesluis. De optie is voor het havenbestuur aanvaardbaar, weliswaar onder voorwaarden.

Gedelegeerd bestuurder Joachim Coens is tevreden dat er een stap wordt gezet in het dossier van de nieuwe havensluis. De Vlaamse regering heeft vrijdagochtend de Visartsite naar voor geschoven om daar een twee zeesluis te realiseren. “Het was niet onze eerste keuze maar de optie is aanvaardbaar. Weliswaar met enkele voorwaarden”, aldus Coens die een tweede nautische toegang liever op de Carcokesite had gezien.

“Er zal moeten gekeken worden naar de nautische optimalisatie, de toegang vanuit de zee naar de achterhaven”, opent hij. “Daarnaast zal er ook overleg moeten zijn met de bedrijven in de buurt en willen we ook het aantal onteigeningen naar beneden halen.” Er is namelijk sprake van een 35-tal onteigeningen.

Tevreden over ondertunneling

Coens is wel tevreden over de ondertunneling waarbij lokaal en zwaar verkeer van elkaar gescheiden wordt, “maar dan moet dat wel doorgetrokken worden tot onder de Vandammesluis”, aldus Coens. De gedelegeerd bestuurder is er zich van bewust dat er nog een lange weg af te leggen is. Onder meer het openbaar onderzoek moet nu opgestart worden. “Maar ik hoop alsnog dat tegen eind dit jaar de finale beslissing genomen wordt“, besluit hij.

Voor de haven is een tweede sluis van cruciaal belang. Op dit moment is de Vandammesluis de enige werkende sluis die de achterhaven verbindt met de zee. Gezien de toenemende activiteiten en frequente defecten aan de sluis, drong een tweede toegang zich op.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.