Handelaarsbond organiseert aangepast koopjesweekend in Gistel

Carine Dalle en haar bestuursleden Peter Dumarey, Thomas Janssens, Jeroen Lernout en Geert Capelle zijn blij de Dolle Dagen te kunnen organiseren. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Carine Dalle en haar bestuursleden Peter Dumarey, Thomas Janssens, Jeroen Lernout en Geert Capelle zijn blij de Dolle Dagen te kunnen organiseren. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Het was eventjes bang afwachten, maar de Handelaarsbond van Gistel kan dan toch haar bekende ‘Dolle Dagen’ organiseren. De 26ste editie werd vorig jaar nog afgelast, maar op zaterdag 12 en zondag 13 juni kunnen shoppers in het stadscentrum terecht voor een lightversie van het succesvolle koopjesweekend. “Dit evenement is voor de ondernemers zó belangrijk”, zegt Carine Dalle van de Handelaarsbond.

De Dolle Dagen van Gistel staan te boek als één van de belangrijkste events in de stad, samen met onder andere de Godelieveprocessie. Duizenden shoppers komen dan naar het stadscentrum afgezakt. Vorig jaar zouden de organisatoren uitpakken met een groot scherm op de Markt om zo het Europees kampioenschap voetbal te kunnen volgen. Ook dj Sven Ornelis zou zijn opwachting maken. Maar toen brak corona in alle hevigheid los en werden de Dolle Dagen geannuleerd. Dit jaar ziet het er beter uit. Nadat de federale overheid versoepelingen heeft aangekondigd, komt er een lightversie tijdens het tweede weekend van juni.

Goed moment

“We kunnen het belang van dit evenement niet genoeg benadrukken”, zegt bestuurslid Carine Dalle van de Handelaarsbond. “Er is het sociale aspect: bezoekers, klanten en winkeliers die een babbeltje slaan. En er is ook het economische element. We moeten er geen tekeningetje bij maken dat veel ondernemers het moeilijk hebben gehad. Daarom komt het evenement midden juni op het goede moment.”

Er zijn enkele verschillen met de ‘gewone’ Dolle Dagen. “Er zullen geen optredens zijn, ook een braderie en rommelmarkt ontbreken dit jaar”, vult bestuurslid Jeroen Lernout aan. “Daarom spreken we ook van een koopjesweekend, een soort van opendeur bij de handelaars zelf. Een kermis op de Markt zal er wél zijn, het wordt meteen een van de eerste in Vlaanderen. De kraampjes gaan zelfs vroeger open dan anders: tussen 13 en 14 uur in plaats van tussen 15 en 16 uur. Klanten maken ook kans op mooie shoppingbonnen als ze aankopen doen bij de handelaars.”

Verkeersmaatregelen

Om alles veilig te laten verlopen, wordt een aantal verkeersmaatregelen getroffen. Parking Post blijft bereikbaar voor wagens, voorbij het postgebouw wordt de Stationsstraat een voetgangerszone. Ook de Markt en Hallestraat wordt afgezet voor het verkeer. De Kerkstraat en Hoogstraat blijven wel open voor verkeer, alleen worden in de Hoogstraat de parkeerstroken ingenomen om het voetpad breder te maken en bezoekers te spreiden. Belangrijk: in de centrumstraten en op de Markt geldt mondmaskerplicht.

Ruime stock

“We steunen de Dolle Dagen op alle mogelijke manieren. We houden de richtlijnen van de overheid ook goed in de gaten om eventueel bij te sturen bij lastminutewijzigingen”, zegt schepen van Lokale Economie Dries Depoorter (Open VLD). “We bekijken of er op een veilige manier straatanimatie kan zijn, ook stewards kunnen het spreiden van de bezoekers in de gaten houden. Dat we een coronaveilige Dolle Dagen hebben, is belangrijk voor de handelaars. Ze komen uit een ontzettend moeilijke periode, sommige ondernemers zitten ook met een ruime stock.”

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.