“Grootste logistieke tent ter wereld is niet om in te kamperen”

In de haven van Göteborg staat sinds kort de grootste logistieke tent ter wereld. © Foto Port of Gothenburg
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Zeebrugge kent een grote aanvoer van papierproducten uit Zweden, met onder meer jaarlijks 700.000 ton van fabrikant Stora Enso uit Göteborg. Binnenkort worden daar papierproducten overgeslagen in de grootste logistieke tent ter wereld: maar liefst 2,16 hectare.

Zeebrugge is de internationale draaischijf voor flink wat Scandinavisch papier en karton – in het vakjargon ‘woudproducten’ genoemd. Een belangrijke aanvoerlijn van fabrikant Stora Enso loopt van het Zweedse Göteborg naar de PSA-terminal in de voorhaven van Zeebrugge. Het huidige contract voor het jaarlijks transport van 700.000 ton is in handen van rederij DFDS.

In de haven van Göteborg opent deze zomer een nieuwe overslagterminal voor woudproducten. Papier uit Zweedse fabrieken zal er per spoor aankomen en in containers geladen worden, voor verscheping. Van de 4,5 hectare grote Svea Terminal is sinds kort bijna de helft overdekt door een tent. Die beschermt, net als de gebouwen van PSA in Zeebrugge, de kostbare en gevoelige vracht tegen de weersomstandigheden.

“Dit is niet zomaar een kampeertent maar met 21.600 vierkante meter de grootste opslagtent ter wereld”, zegt Arvid Guthed, vice president havenontwikkeling van Göteborg. “De tent is 360 meter lang, 60 meter breed en 15 meter hoog. Ze wordt gedragen door stalen balken van 450 ton.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.