Gloednieuwe automatenshop op Hazegras in Oostende

Bart Tommelein en wijkbewoner Bart Plasschaert tekenden present bij de opening van de gloednieuwe automatenshop.© Jeffrey Roos
Bart Tommelein en wijkbewoner Bart Plasschaert tekenden present bij de opening van de gloednieuwe automatenshop.© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Niko Geldhof (45) en Chrissy Dereuse (25) – uitbaters van Frituur Hazegras – openen een gloednieuwe automatenshop op een boogscheut van de frituur. “Buurtbewoners waren al langer vragende partij om opnieuw een buurtwinkel te openen in de wijk.”

De wijk Hazegras was ooit bekend als de ‘rosse buurt’. In de jaren 80 en 90 was het Hazegras een eerder achtergestelde wijk geworden. Daardoor kwam er een herstelplan om de wijk opnieuw de laten schitteren als weleer. Er kwam een grootwarenhuis en er werden twee splinternieuwe gebouwen opgetrokken, vervallen woningen werden afgebroken en ook het gloednieuwe postgebouw – ondertussen een campus van Vives – werd er opgetrokken. Daarnaast werden de straten in de buurt heraangelegd en er kwam een nieuw mobiliteitsplan. In een recordtijd groeide de wijk opnieuw uit tot een van de meest exclusieve woonwijken in de stad. Zelfs Koning Albert II bezit er tegenwoordig een appartement.

Nood aan buurtwinkel

Buurtwinkels verdwenen echter waardoor wijkbewoners en toeristen aangewezen zijn op het grootwarenhuis in de buurt. “We kregen heel veel te horen van wijkbewoners dat er nood was aan een buurtwinkel waar mensen terecht konden voor kleine boodschappen”, vertelt Niko. “Dat zette ons aan het denken en toen de bekende winkel ‘De Sportvisser’ verdween op de hoek van de Graaf de Smet de Naeyerlaan en de Vrijhavenstraat, rees het idee om iets met dat pand te doen.”

Eind juni, na hard zwoegen, opende het duo een splinternieuwe automatenshop. ‘Boetiek Automatiek’ is niet zomaar de doorsnee automatenshop, maar wel eentje met kwaliteitsproducten. “Uiteraard vind je er ook wel wat snacks, maar we mikken vooral op kwaliteit”, vervolgt Niko. “Zo zorgen we voor vers gemaakte dagschotels en gaan we ook streekproducten aanbieden. Er is brood en nog enkele andere bekende streekproducten van bakkerij Riviera en we werken samen met de bekende Oostendse chocolatier Olivier Willems.

Flexibele openingsuren

Boetiek Automatiek opende dinsdag officieel de deuren in aanwezigheid van wijkbewoner en schepen Bart Plasschaert (CD&V) en burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Ik deed op deze locatie ooit mijn eerste studentenjob”, vertelt Plasschaert. “Ooit was hier de buurtwinkel van mijn tante tot het dertig jaar geleden verdween.”

Tommelein noemt de automatenshop een meerwaarde voor de buurt. “Er zijn heel wat producten die gemaakt werden door Oostendenaars”, zegt Tommelein. “Daar moeten we op blijven inzetten: op de lokale economie. Ik ben altijd voorstander geweest van flexibele openingsuren. Met een automatenshop als deze kan dat. Als alle andere winkels dicht gaan, biedt dit een antwoord.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.