Twee miljoen euro voor drijvende zonnepanelen op zee
Nog dit najaar komt er een proefproject op de Noordzee waarbij drijvende zonnepanelen ingezet worden voor energieproductie. De federale regering trekt twee miljoen euro uit voor het project, dat een wereldprimeur moet worden.
Met het project ‘Floating solar at sea’ willen minister Vincent Van Quickenborne – bevoegd voor de Noordzee – en staatssecretaris Thomas Dermine – bevoegd voor wetenschapsbeleid – de technologie van drijvende zonnepanelen een duwtje in de rug geven. België zou daarmee het eerste land ter wereld worden dat op die manier energie produceert.
De zonnepanelen zouden op zee moeten drijven tussen de bestaande windmolenparken. Het proefproject zal, indien het succesvol blijkt, uitgebreid worden tot een grootschalig demonstratieproject. Daarvoor is in het budget van volgend jaar een bedrag van 10,5 miljoen euro voorzien. De regering maakt zich sterk dat drijvende zonnepanelen op termijn een extra capaciteit van 1 gigawatt aan energie kunnen opleveren.
Minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ziet de Noordzee als de ‘powerhouse van onze energie-onafhankelijkheid’. “Met dit demonstratieproject zullen onze bedrijven opnieuw in belangrijke mate een pioniersrol kunnen vervullen in de wereldwijde ontwikkeling van deze technologie en bijdragen tot een economische groei die gepaard met de creatie van extra jobs”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier