Definitief groen licht voor Ventilus-tracé: burgerplatformen en verschillende gemeentes trekken meteen naar Raad van State

Verschillende burgerbewegingen stappen nu naar de Raad van State. Zij willen een volledig ondergrondse hoogspanningslijn. © Belga
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Verschillende West-Vlaamse burgerplatformen trekken naar de Raad van State tegen het Ventilus-tracé. Dat bevestigen onder meer de burgerplatformen Leefbaar E403 en Begraaf Ventilus vrijdag aan Belga, nadat de Vlaamse regering het definitieve tracé van de hoogspanningslijn had vastgelegd. Ook verschillende West-Vlaamse steden en gemeenten trekken naar de Raad van State tegen het Ventilus-tracé. Dat bevestigt de burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V).

De Vlaamse regering heeft vrijdag het tracé van de hoogspanningslijn Ventilus definitief vastgelegd. Die moet in de toekomst energie van de windmolenparken in de Noordzee naar het binnenland brengen. De regering stelde het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) vorig jaar in juli voorlopig vast. Het openbaar onderzoek dat tot oktober liep, leverde 3.550 reacties op.

Ondergronds

De regering besloot daarna om geen fundamentele wijzigingen aan te brengen aan het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Verschillende burgerplatformen geven meteen aan daar juridisch gevolg aan te geven. “Zodra de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad staat gaan we de nodige stappen nemen om te procederen en dit bij de Raad van State aan te vechten”, zegt Heidi Deleu van Burgerplatform Leefbaar E403. “In vier jaar tijd hebben we een mooie oorlogskas verzameld en die gaan we nu aanspreken. De Vlaamse regering heeft een mooie wetgeving op maat van netbeheerder Elia gemaakt, maar niet alle alternatieven zijn onderzocht. De technologie om het bovengronds uit te voeren is intussen achterhaald. “

“In Duitsland en Italië liggen ondertussen wel al ondergrondse kabels op gelijkstroom. Alleen in het kleine Vlaanderen kan dat blijkbaar niet en dat willen we aanvechten. We hebben dan ook nieuwe banners laten maken. ‘Ventilus ja, maar ondergronds op gelijkstroom’. Hier stopt het overigens niet voor ons. Zodra de regering een omgevingsvergunning aanvraagt volgt een openbaar onderzoek en zullen we ook daar bezwaar indienen. En keurt ze die goed, dan gaan we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dit is slechts het startschot van de juridische procedures voor ons.”

Ook steden en gemeenten

Ook burgerplatformen Begraaf Ventilus uit Zedelgem, Zuid-Bosmolens/Lendelede en bedrijvenplatform Involte zullen procederen, net als enkele gemeentebesturen. Zo zal Lendelede ook stappen ondernemen. “We hebben onze raadsman aangesproken met de vraag welke procedure we het best zullen aanvatten om ons protest te ondersteunen. We gaan daar dus zeker stappen in ondernemen”, aldus burgemeester Carine Dewaele van Lendelede. Ook de gemeente Ardooie zal dat doen, bevestigt burgemeester Veronique Buyck. “Net zoals we de aanvragen van Elia om proefboringen op ons grondgebied uit te voeren consequent zullen blijven weigeren”, zegt ze.

Ook de gemeentes Zedelgem, Oostkamp en Wingene zullen juridische procedures opstarten. Het duurt gemiddeld twee jaar eer de Raad van State tot een uitspraak komt. “De lokale besturen staan achter hun inwoners en de burgerplatformen. Ook wij ijveren voor een volledig ondergronds tracé”, zegt burgemeester van Ledegem Bart Dochy. “Onder meer de gemeenten Lendelede, Deerlijk en Ardooie trekken al zeker naar de Raad van State. Verschillende andere gemeenten bekijken nog welke stappen ze kunnen organiseren en finaliseren nog hun beslissing.”

Geen aandacht voor bezorgdheden

Vlaams Belang laat weten de betrokken burgerplatformen te steunen. “Nochtans had minister Demir gezegd dat er geen definitieve beslissing zou genomen worden zonder lokaal draagvlak bij de bevolking en de betrokken burgemeesters”, reageert Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul boos. “Juridische acties van bezorgde West-Vlamingen zullen in elk geval op onze steun kunnen rekenen. Ik betreur dat er amper rekening werd gehouden met de bezorgdheden die tot uiting kwamen in de 3.424 ingediende bezwaren”, zegt Ryheul. (Belga/vadu)