Demagri breidt fors uit met nieuwbouw in Poelkapellestraat

Het fyto-bedrijf Demagri in Langemark bouwt aan de toekomst. “Onze huidige locatie is te klein geworden. Een nieuwbouw in de Poelkapellestraat staat in de steigers”, zegt zaakvoerder Edwin Mahieu.

We zien vader Edwin (links) en Laurent Mahieu op de plaats waar de nieuwbouw komt. (foto pco)

NV Demagri levert gewasbeschermingsmiddelen, zaden en plastic folie voor land- en tuinbouw. “Adviesverlening is de kracht en de competentie van ons bedrijf”, zegt Edwin Mahieu, bezieler van Demagri. “Ik ben in 1986 begonnen in Passendale met een tuin- en hobbycentrum. Vanaf de start hebben we sterk ingezet op gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw. Later zijn we een fusie aangegaan met Fyto Degryse uit Langemark, dat we uiteindelijk hebben overgenomen. Onlangs hebben we ook een collega uit Brugge, Stroo Sproeitechniek, aan onze organisatie toegevoegd. Dat levert ondertussen een gecombineerde omzet van 20 miljoen euro op, met een inzet van 16 werknemers. Ook mijn drie kinderen Laurent, Edouard en Stephanie zijn actief binnen het bedrijf en willen verder groeien.”

Groei bestendigen

Het nieuwe gebouw komt op de hoek van de Poelkapellestraat en Korte Eeckhoutmolenstraat in Langemark op een terrein van een hectare. Daar was vroeger het confectiebedrijf Necolan gevestigd. “We bouwen er kantoren, een dispatch en een logistiek magazijn met drie laadkaaien. Op onze huidige locatie, iets verderop, zijn we door de groei te krap behuisd. Een investering van 3 à 4 miljoen euro drong zich op. We hopen eind 2021 te kunnen verhuizen”, legt Laurent Mahieu uit.

“We zien onze toekomst met vertrouwen tegemoet”

“De fyto-sector kent verschillende uitdagingen, maar toch willen wij onze groei bestendigen. Er zijn steeds minder landbouwbedrijven, maar ze worden wel steeds groter. Onze sector kent eenzelfde trend. Ook worden wij geconfronteerd met strenge Europese milieuregels. Chemische gewasbeschermingsmiddelen staan vaak in een negatief daglicht maar worden almaar milieuvriendelijker. Ze dragen bij tot de hoge kwaliteit van gezond voedsel hier in Europa. We zien een verschuiving van chemische naar biologische bestrijding. Nieuwe gewasbeschermingsmiddelen zijn gebaseerd op actieve stoffen die in het milieu van nature aanwezig zijn, maar worden chemisch bereid. Toch gaat men onder druk van de wetgeving vaker over tot biologische middelen. Die zijn niet altijd even doeltreffend”, aldus Edwin Mahieu.

Toch is er groeipotentieel. “De bevolking neemt toe en we zijn actief in een regio, voornamelijk West-Vlaanderen, met een brede waaier aan landbouwactiviteiten. Bovendien staan onze vertegenwoordigers garant voor een goede opvolging van de klanten en de gewassen. Dit in combinatie met een snelle service voor onze klanten, maakt Demagri een sterk bedrijf. We zien onze toekomst met vertrouwen tegemoet.” (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.