Chef Nick Wallaeys eert Noordzeevissers met biertje

Sandy Major van 't Koelschip en chef Nick Wallaeys zijn trots op het nieuwe biertje Piekenoas. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Chef Nick Wallaeys van Brasserie Henry op de Albert I-promenade in Oostende lanceert in samenwerking met stadsbrouwerij ‘t Koelschip een nieuw fris biertje. “Piekenoas, genoemd naar het typische zakmes van elke visser, is een eerbetoon aan de visserijsector”, stelt de Oostendse chef.

Nick Wallaeys (44) staat eigenlijk nog maar twee jaar in de keuken. Daarvoor was hij actief in de zaal. Het was de uitbaatster van Brasserie Henry, Christine, die de talenten van Nick een kans gaf en hem zijn gang liet gaan in de keuken. Met succes, want tegenwoordig biedt de brasserie tal van lekkere visgerechten aan en die worden gesmaakt.

Nu pakken ze ook uit met het nieuwe bier Piekenoas. “We planden om onze bierkaart wat uit te breiden en exclusiever te maken. Zo raakten we aan de praat met Ive Mostrey en Sandy Major van stadsbrouwerij ‘t Koelschip. Uiteindelijk was de zaak snel beklonken en ontstond Piekenoas”, vertelt Nick.

Zakmes om te ‘gutten’

De naam van het bier verwijst naar het zakmes van de typische visser. “Elke visser had vroeger zo’n Piekenoas op zak. Het werd voor alles gebruikt, maar in de eerste plaats om de vis te ‘gutten’ aan boord van het schip. Onze klanten genieten wel van dat visje op hun bord.”

Maar wat eraan voorafging om die vis op dat bord te krijgen, daar staat niet iedereen bij stil. “Daar ging hard labeur aan vooraf. De vissersstiel is een harde stiel en daarom verdienen die mannen tonnen respect. Voor hun harde werk en om er telkens voor te zorgen dat we onze klanten lekkere visgerechten kunnen voorschotelen.”

Zacht en blond

Piekenoas is een fris blond biertje van zes graden. “Het moest vooral passen bij visgerechten, daarom is de frisse doordrinkbare smaak belangrijk”, vertelt Sandy Major van ‘t Koelschip. “Het is een zacht, blond biertje en het werd puur natuurlijk gebrouwen. Het bier mocht ook de gerechten niet overheersen. Het bier ondersteunt eerder de smaak dan dat het overheerst.”

Op het etiket prijkt een zwart-witfoto van de zeewijding van de jaren veertig. “Mijn grootvader was visser en hij stuurde me enkele foto’s door. Ik wist meteen dat het een van die foto’s moest worden die het etiket zou sieren”, legt Nick uit.

Gerenommeerde zaken

Een eerste lading van 160 flessen is ondertussen de deur uit. “Niet alleen wij, maar ook gerenommeerde zaken als The Catch en Belle du Jour serveren het bier al. Daarnaast kunnen ook particulieren het bier bij ons aankopen.”

“We hebben intussen al een nieuwe bestelling geplaatst bij ‘t Koelschip. We hadden nooit gedacht dat het zo snel zou gaan, maar het bier wordt wel degelijk gesmaakt. Daarnaast verdient de Oostendse visserij een bier ter ere van hen”, besluit Nick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier