Brugse bootjesmannen op ramkoers met taxiboot Lamme Goedzak in Damse Vaart

De Lamme Goedzak mag varen omdat zijn klanten passagiers en geen toeristen zijn....© Davy Coghe
De Lamme Goedzak mag varen omdat zijn klanten passagiers en geen toeristen zijn....© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De bootjesmannen op de Brugse reitjes zijn misnoegd dat de Lamme Goedzak tussen Brugge en Damme mag uitvaren tijdens de lockdown. Die valt onder de wetgeving op de veer- en taxiboten. De klanten zijn passagiers, geen toeristen.

De Brugse bootjesmannen hebben in een e-mail aan toerismeschepen Philip Pierins hun ongenoegen geuit over het feit dat de boot Lamme Goedzak vier keer per dag tussen Brugge en Damme vaart.

“Wij zijn getroffen door de lockdown en mogen sinds 14 oktober 2020 niet meer varen op de reitjes. Maar die boot mag wel gebruikt worden voor toeristische uitstapjes”, zegt Jos Michielsens van rederij Venetië van het Noorden.

Bus

De Brugse schepen Philip Pierins reageert als volgt: “De Damse burgemeester heeft hiervoor toelating gegeven, Brugge is niet geconsulteerd. De boottochten met de Lamme Goedzak worden door het Dams gemeentebestuur niet aanzien als een toeristische rondrit, wel als een transportmiddel, als alternatief voor een busrit. Ik heb daar toch enkele vragen bij en heb aan de Vlaamse administratie gevraagd om dit dossier nader te onderzoeken. Het is de Vlaamse gezondheidsinspectie die moet oordelen of dit al dan niet in strijd is met de coronamaatregelen. Zolang de Vlaamse administratie geen uitspraak gedaan heeft, grijpen we niet in en sluiten we de afmeerplaats op Brugs grondgebied niet.”

Feit is wel dat vele gezinnen de Lamme Goedzak aanzien als een leuk transportmiddel om een uitstapje te doen naar Damme in deze coronatijden en dat zij voor die vaarten kunnen reserveren via de plaatselijke toeristische dienst Visit Damme. “De Lamme Goedzak is een passagiersverbinding tussen Brugge en Damme-centrum. De boot vult het beperkte aanbod openbaar vervoer aan”, zegt de Damse burgemeester Joachim Coens.

Zijn diensten wijzen erop dat er weinig bussen rijden naar Damme, zeker niet tijdens de weekends en dat veel mensen die boot gebruiken om vanuit Brugge in het polderdorp te geraken. Trouwens, enkel het bovendek is open, de passagiers bevinden zich in open lucht, wat het gevaar op besmettingen in deze coronatijden erg beperkt.

Federaal fiat

Frederic Vanhove, zaakvoerder van de Lamme Goedzak, zet de puntjes op de ‘i’: “Noch het Dams noch het Brugs stadsbestuur zijn in deze materie bevoegd. De Lamme Goedzak valt onder de wetgeving van veerboten en personenvervoer. Dat staat zo in onze statuten. De nationale regering heeft besloten dat tijdens de coronacrisis veer- en taxiboten mogen blijven varen.”

“Wij doen geen toeristische rondritten en geven geen uitleg aan boord. We krijgen trouwens ook geen toeristische subsidies.”

“Bij elke afvaart gaan er 10 tot 20 voetpassagiers en fietsers mee. Ze zitten op het bovendek, in open lucht, op veilige afstand van elkaar, zoals de coronamaatregelen voorschrijven. Als ze zitten mogen ze hun mondmasker afdoen, als ze zich verplaatsen moeten ze hun kapje terug opzetten”, aldus Frederic Vanhove.

Maar is het dossier zo eenvoudig? De Damse vaart is een Vlaamse Waterweg, dus moet ook Vlaanderen mee oordelen of de Lamme Goedzak mag varen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.