Bruggeling onder de loep (64): diamantslijper Lievin Lammens

De Brugse diamantslijper Lievin Lammens. (gf)
Chris Weymeis
Chris Weymeis Medewerker KW

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: diamantslijper Lievin Lammens.

Die van Antwerpen zullen het niet graag horen, maar in onze contreien werden de eerste diamanten in Brugge geslepen. Dat diamantslijpen gebeurde niet enkel in de middeleeuwen, maar ook in het interbellum of de periode tussen de beide wereldoorlogen. Een van de laatste diamantslijpers in het Brugse was Lievin Lammens.

Waarheid of legende?

Laten we beginnen in 1669. Toen verscheen in Parijs een boekje geschreven door juwelier Robert de Berquin die beweerde dat het slijpen van diamant door een van zijn voorouders, ene Lodewijk van Berquen, zou zijn uitgevonden. Lodewijk zou die techniek in 1476 in Brugge hebben toegepast. Waarheid of legende?

Volgens historicus Ludo Vandamme in het boek Brugge diamantstad (1993) is tot op heden geen spoor van Lodewijk van Berquen in de Brugse archieven teruggevonden. Wel zeker is dat Brugge in de 15de eeuw bekend was als een diamantcentrum en dit vooraleer er op dat vlak van Antwerpen sprake was. De eerste archiefvermelding van diamantslijpers in Brugge dateert van 1465.

Op het einde van de 15de eeuw verdween de diamanthandel in Brugge, maar begin 20ste eeuw was de diamantslijperij in de stad terug. Het waren vooral diamanthandelaren uit Antwerpen en omgeving die zich in de Brugse regio vestigden omdat de lonen er nu eenmaal lager lagen dan in de Scheldestad. De belangrijkste gemeente met diamantslijperijen was Assebroek. Ook in Sint-Kruis, Sint-Michiels en Sint-Andries waren er bedrijven actief en in de Brugse binnenstad slechts één, dit in de Annuntiatenstraat.

Geen lang leven

Onder de vijftien actieve slijperijen waren er slechts een paar die geleid werden door geboren Bruggelingen. Een ervan was Lievin Lammens. Zijn zaak was gevestigd in de Vrijheidsstraat in Assebroek. Lievin werd in 1896 in Brugge geboren. Hij kwam in het diamantslijpen terecht via zijn vrouw Alice Lamoen, een diamantslijpster afkomstig uit Boom. Lievins broer, Gerard Lammens, werkte sinds 1911 bij de slijperij van Alfons Thys in de Wantestraat, eveneens in Assebroek.

Daarnaast was Alices zus, Marie Lamoen, gehuwd met Louis De Winter, eveneens een eigenaar van een slijperij gevestigd in de Wagnerstraat. Het bedrijf van Lievin Lammens startte in 1931, maar was geen lang leven beschoren als gevolg van de recessie in de jaren 1930. In 1938 was het al met de diamantslijperij van Lievin Lammens afgelopen. Hij overleed in 1960. De slijperij van Sebastian Hoppenbrouwers in de Smulstraat in Sint-Kruis sloot in 1970 als laatste de deuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier