Brugge verwelkomde dit jaar tot nu toe amper 1,4 miljoen bezoekers

De Brugse toerismeschepen Philip Pierins. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge verwelkomde in de eerste zes maanden van het jaar 1,4 miljoen bezoekers, dat is ongeveer 40 % van wat de stad in het ‘normale’ jaar 2019 ontving. Deze zomer hoopt de stad vooral op bezoekers uit eigen land en de buurlanden. Met uitzondering van Engeland, natuurlijk.

Brugge is een stad die leeft van het internationaal toerisme. De helft van het aantal bezoekers in de stad is doorgaans van buitenlandse herkomst. Maar niet in 2021. In het eerste semester bedroeg hun aandeel slechts 9 procent Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Bijna enkel Fransen, Nederlanders en Duitsers zagen we in Brugge en dat zijn we toch niet gewoon, want doorgaans komt heel de wereld hier op bezoek.”

Dagjesmensen

In de eerste zes maanden van het jaar deed het internationaal toerisme het 92 procent minder goed ten opzichte van 2019, het op één na beste jaar ooit. Opmerkelijk: Brugge noteerde tussen januari en juli 38 procent minder dagjesmensen, maar wel 34 procent meer verblijfstoeristen uit eigen land.

Volgens schepen Philip Pierins verbleven nooit eerder meer Belgen in Brugge in deze maanden, maar die compenseren de verliezen uit internationale markten niet: “Vooral in het verblijf-toeristisch segment laat het verlies van buitenlandse bezoekers zich voelen: normaal bedraagt hun aandeel 81 procent, nu 17 procent. In de hotels, doorgaans goed voor 80 procentvan de overnachtingen in Brugge, bedroeg de gemiddelde kamerbezetting in de eerste zes maanden amper 19 procent.”

Vooruitzichten

Visit Bruges bevraagt wekelijks het toeristisch logies omtrent de bezetting die ze op dat moment hebben voor de komende periode. Op dit moment schommelt de bezetting voor juli tot en met september tussen de 15 à 27 procent, maar daar komt in realiteit meestal nog wat bij. Volgens schepen Philip Pierins worden stedentrips doorgaans laat geboekt, maar omwille van de corona-onzekerheid wachten mensen extra lang alvorens te beslissen: “We zien dus vooral last-minute boekingen in Brugge.”

Wat vakanties uit eigen land betreft, staan de sterren gunstig. In 2020 noteerde Brugge van juli tot en met september een groei van 74 procent in de overnachtingen ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens recent onderzoek van IVOX in opdracht van Logeren in Vlaanderen is Brugge ook deze zomer met voorsprong de belangrijkste stedenbestemming in eigen land, hoewel kust en groen de voorkeur zullen blijven genieten.

Onzekerheid

Hoewel de internationale reisbeperkingen in theorie werden afgebouwd, blijft de onzekerheid groot en dat zet zich ook door in de reisintenties van internationale bezoekers. Uit ander recent onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de reishonger groot is indien de randvoorwaarden gunstig zijn. Vooralsnog gaat het amper om bezoekers uit andere continenten of Groot-Brittannië, traditioneel een belangrijk wingebied voor Brugge, want die mogen of kunnen nog niet naar Brugge reizen

Tussen juli en september noteert de stad in normale jaren bezettingsgraden tussen de 85 en 95 procent. Schepen Philip Pierins durft niet te pronostikeren: “Maar het is duidelijk dat de toeristische relance in Brugge nog niet deze zomer zal worden ingezet. We blijven samen met onze partners hard werken om Brugge in de markt te zetten, deze zomer vooral in het binnenland, Frankrijk, Duitsland en Nederland, maar de omstandigheden zijn wat ze zijn en daar kunnen we niets aan veranderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier