“Zicht op park zijn we voorgoed kwijt”: gebouw van Fiberklaar komt dan toch pal voor huis van Kristof (33), ondanks beroep

Het gebouw komt pal tegenover de woning van Kristof... dik tegen zijn zin. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Kristof Clauw (33) uit Oostende is boos. Ruim vier jaar geleden kocht hij een huis in de Stanleylaan, niet wetende dat Fiberklaar er vier jaar later plannen zou hebben om er een gebouw met aansluitingen voor zijn deur te plaatsen. Kristof ging in beroep, maar dat werd nu verworpen door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Op 27 januari 2023 vroeg Fiberklaar, een bedrijf dat glasvezelnetwerken ontwerpt en onderhoudt, een vergunning aan voor de bouw van een technisch lokaal ten noorden van het Daniel Verleyepark in de Oostendse Vuurtorenwijk, in de doodlopende Stanleylaan. Het gebouwtje moet dienen voor de aansluiting van glasvezel voor 3.000 adressen. De stad Oostende keurde de omgevingsvergunning voor de plaatsing van het gebouw goed.

Nieuws komt hard aan

Alleen komt dat gebouw pal tegenover de woning van Kristof te staan. Dik tegen zijn zin dus, want het zal zijn zicht op het groene park aan de overkant naar eigen zeggen wegnemen. “Het gebouw zal een grootte hebben van 2,44 op 4,64 meter breed en zal 2,74 meter hoog zijn volgens de plannen”, duidt Kristof.

En laat nu net het zicht de reden zijn waarom Kristof vier jaar geleden voor de woning is gevallen. Het nieuws dat zijn beroep werd verworpen slaat dan ook in als een bom. “Los van het gebouw dat voor onze deur wordt geplaatst, waardoor we een groot stuk van ons zicht verliezen, worden ook nog eens parkeerplaatsen weggenomen en een stuk struik uitgebroken”, legt Kristof uit. “Als argument voor de verwerping van het beroep zegt men dat er nog voldoende parkeerplaatsen zijn in de buurt. Dan moeten ze hier op weekdagen eens komen kijken na de kantooruren.”

“Ze zeggen dat er nog genoeg parking is in de buurt… Dan moeten ze hier eens op weekdagen komen kijken na kantooruren”

“Wat mij nog het meest stoort, is dat de stad op geen enkel moment in overleg is getreden met de buurtbewoners”, zegt Kristof. “Ik heb in het verleden een aanvraag gedaan in het kader van openbaarheid van bestuur. Het enige wat ik kreeg was een document met de nodige attesten voor de riolering. Men is hier op geen enkel moment geweest om eens met de buurtbewoners te spreken. Nochtans een kleine moeite. Men zegt dat het niet vlak voor ons raam staat, maar toch is dat wel zo. We hebben nog zicht op de straat, dat wel, maar het zicht op het mooie park gaat voor een groot stuk verloren. Een haag moet het gebouw dan wel verbergen, maar dat zicht zijn we voorgoed kwijt.”

Vergiftigd geschenk

Kristof vreest nu dat er niets meer aan te doen valt en dat het gebouw binnenkort geplaatst zal worden. “Onze buren hebben pas afgelopen zomer hun huis gekocht en krijgen dit als vergiftigd geschenk. Had men maar geluisterd naar onze argumenten. Momenteel wordt het Kerkplein heraangelegd. Waarom daar niet implementeren? Dan moest hier niets uitgebroken worden. We hebben onder andere dat voorgesteld, maar ook om het gebouw enkele meters op te schuiven, maar daar had men geen oren naar. Jammerlijke zaak”, besluit Kristof teleurgesteld.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier