Voormalige winkel Papago wordt zes jaar na instorting dan toch gerestaureerd.

Het gebouw zou er tegen 2023 ongeveer zo moeten uitzien.© Stad Kortrijk
Het gebouw zou er tegen 2023 ongeveer zo moeten uitzien.© Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een van de bekendste gevels van Kortrijk, het voormalig hotel ‘Aux Armes de France’ waar later ook de bekende winkel Papago was, wordt binnenkort in al zijn glorie hersteld. Het college van burgemeester en schepenen heeft maandag de omgevingsvergunning verleend voor het beschermde monument in de Rijselsestraat waarvan na een instorting zowat alleen nog de voorgevel overeind staat. Er komen vijf appartementen en een handelsruimte op het gelijkvloers.

Op 23 september 2015 stortte kleding- en accessoireswinkel Papago in de Rijselsestraat deels in tijdens bouwwerken aan een aanpalend appartementsgebouw. Alleen de voor- en achtergevel konden gered worden. Het statige pand was tot 1898 hotel ‘Aux Armes de France’. Daarna was er meer dan honderd jaar een pelsenwinkel, eerst onder de naam ‘A l’Orpheline’ en later Vandenbroucke.

Beschermd monument

s 1996 beschermd als monument. Vanaf 2013 tot aan de instorting was er dus Papago. Achter de gestutte gevel werden de voorbije jaren pop-upbars en wintertuinen georganiseerd in de oudste stadstuin van Kortrijk.

Vijf jaar na de instorting is een vergunning toegekend aan Centrimo Construct NV uit Zonnebeke om het beschermde monument in de Rijselsestraat 15 samen met het naastgelegen handelshuis in de Rijselsestraat 17 om te bouwen tot een meergezinswoning met vijf appartementen en een gelijkvloers handelspand. Er komt ook een ondergrondse garage voor zeven auto’s die toegankelijk zal zijn via een autolift.

Restauratie

De gevel van het beschermde monument wordt gerestaureerd naar originele toestand. Ook de achtergevel die nog rechtstaat, wordt behouden en gerestaureerd. Het handelspand op nr. 17 wordt gesloopt. In de plaats komt een nieuwbouw met een gevel die in kleur en materialen nauw aansluit bij de historische gevel van nr. 15.

Schepen Wout Maddens (links) is tevreden dat er eindelijk een compromis bereikt werd.© Stad Kortrijk
Schepen Wout Maddens (links) is tevreden dat er eindelijk een compromis bereikt werd.© Stad Kortrijk

Wout Maddens (Team Burgemeester), schepen van Bouwen en Wonen is tevreden. “Ik ben blij dat er vijf jaar na de instorting eindelijk een doorbraak is waarmee zowel de stad als Erfgoed Vlaanderen akkoord kunnen gaan. Deze historische gevel wordt in al zijn glorie hersteld en vormt een mooie eenheid met het nieuwbouwproject. Laat dit ook een impuls zijn voor de verdere opwaardering van de Rijselsestraat, zoals voor de projecten van het Textielhuis en de voormalige Clovis.”

Klaar tegen 2023

De werken zouden nog voor de zomer moeten starten en zullen afgerond worden tegen het voorjaar van 2023. De oude stadstuin zou eventueel open gesteld worden voor publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier