Tielt krijgt er komende jaren dorp van 1.000 inwoners bij

De grote wijk krijgt een centraal stadspark.© gf
De grote wijk krijgt een centraal stadspark.© gf
Tom Van Houtte

Twee ontwikkelaars, onder wie Dumobil uit Tielt, hopen nog deze maand op definitief groen licht vanuit de gemeenteraad en provincieraad om te beginnen aan de realisatie van Tielt Zuid in de wijde stationsomgeving. Op termijn worden daar ruim 500 woningen gebouwd en zo krijgt de stad er al snel een 1.000-tal inwoners bij.

Het project, waarvan al sprake is sinds 2014, situeert zich ten zuiden van het spoor en het station in Tielt en wordt verder begrensd door de Blekerijstraat, Huffeselestraat, Abeelstraat, Bedevaartstraat en Geluwestraat. Er is in een eerste fase 7,5 hectare grond beschikbaar voor wonen en 5 hectare voor groen. “Dat wordt een nieuw stadspark, met een centrale ligging in de wijk, dat tegelijk een natuurlijke overgang zal vormen tussen het woongedeelte en het toekomstige stadsrandbos”, zegt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V).

300 inheemse bomen

Op de projectwebsite www.wonenaanhetgroen.be beloven ontwikkelaars Immobel en Dumobil dat “talloze veldbloemen kleur zullen bieden aan het park waarin meer dan 300 eiken, linden en andere inheemse bomen beschutting bieden.” De parkzone wordt gevormd door een sterk hellend terrein en zal ten zuiden van de Marialoopbeek twee bufferbekkens annex visvijvers tellen. “Er komen ook tal van wandel- en joggingpaden”, zegt Yves Haghedooren van Dumobil.

325 woningen in eerste fase

De werken zouden in oktober moeten starten. “In een eerste fase bouwen we 325 wooneenheden, gaande van enkele alleenstaande huizen, halfopen en gesloten bebouwing tot appartementen.”

Het is wachten op een definitieve ‘go’ van stad en provincie om de werken in het najaar te kunnen aanvatten.© TVW
Het is wachten op een definitieve ‘go’ van stad en provincie om de werken in het najaar te kunnen aanvatten.© TVW

In het voorjaar 2024 nemen de eerste bewoners er in principe hun intrek. In een latere fase zal de wijk nog uitbreiden tot 520 woningen.

Heraanleg Blekerijstraat

“We hebben de ontwikkelaars ook de heraanleg en herinrichting van de Blekerijstraat opgedragen, terwijl de Geluwestraat een nieuwe toplaag krijgt”, zegt burgemeester Vannieuwenhuyze nog. Verder gaat in de wegenaanleg veel aandacht naar fiets- en voetgangersdoorsteken en parkeerhavens. “Dit project wordt een enorme upgrade voor de Tieltse stationsomgeving. We gaan er iets moois van maken”, belooft Yves Haghedooren. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.