Robot plaatst ruwbouw woning in tien dagen

De bouwrobot kan elke veertig seconden bijna anderhalve meter bakstenen plaatsen.©LUDO-OSTIJN LOO
De bouwrobot kan elke veertig seconden bijna anderhalve meter bakstenen plaatsen.©LUDO-OSTIJN LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Jens Verbrugghe en Thibo Lidou van Ladrillo ontwierpen een robot die bijna autonoom een huis bouwt. Het prototype werd gemaakt door Handsaeme Machinery in Izegem en is nu voor het eerst aan de slag in de Tamboerijnstraat in Harelbeke. Aan is het project is drie jaar gewerkt.

Jens Verbrugghe en Thibo Lidou zijn twee jonge West-Vlaamse ondernemers. Thibo runt sinds 2013 het familiale bouwbedrijf Mi Casa als opvolger van zijn vader Jean-Luc. Thibo innoveerde in nieuwe productietechnologieën en liet zo een nieuwe wind door Mi Casa waaien.

Jens is de stichter van Ladrillo, het Spaanse woord voor baksteen of ook ‘steen voor steen’. Ze runnen samen Ladrillo, een bedrijf dat de bouwsector wil moderniseren. Hun nieuwste project is de bouwrobot, die bijna autonoom steen voor steen binnen- en buitenmuren opbouwt.

Millimeterwerk

“Eigenlijk is het een ingenieus software- en technologieproject. We zochten software die een woningidee in 3D kan tekenen. De software moet dat omzetten naar de volgorde van de stenen die moeten geplaatst worden. De robot moet uiteindelijk die stenen ook op hun plaats zetten met een millimeterprecisie”, duidt Thibo.

De bouwrobot kan elke veertig seconden bijna anderhalve meter bakstenen plaatsen. “Dat is een grote tijdwinst: het bouwen zelf wordt gehalveerd en goedkoper. De plaatsing is nauwkeuriger en de bouwwerf veiliger. Voorlopig zijn enkel nog een paar bedieners nodig die de bakstenen in rijen klaarzetten en de mortel aanbrengen”, pikt Jens in.

Tien dagen

Thibo en Jens denken voor de toekomst ook aan grotere bouwondernemingen. “De bedoeling is om in onderaanneming voor grotere aannemers te werken. Mochten die zien dat het werkt en er ook in geloven kunnen we de machine met software en opleiding ook aanbieden”, aldus Thibo.

Het prototype van de robot werd gebouwd door Handsaeme Machinery, een West-Vlaams familiebedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van machines op maat. “De robot kan in tien dagen tijd een woning bouwen, de ruwbouw wel te verstaan. Daarvoor zijn nu twee bedieners nodig. Normaal gezien heb je voor de bouw zeven metselaars nodig.”

Alleen ruwbouw

“De machine zal in de toekomst zelf mortel kunnen aanbrengen. Het bouwen kan dan nog sneller als alles op punt staat. Dan kan één arbeider volstaan”, zegt zaakvoerder Olivier Handsaeme.

“Onze machine is alleen geschikt voor de ruwbouw. Alle andere aspecten van woningbouw moeten nog steeds door mensen gedaan worden.” De robot bestaat uit een lift met twee plateaus die stenen opneemt die de bediener heeft klaargezet. De robot opbouwen duurt een dag, afbreken kan in een drietal uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier