Oppositie tegen spreiding daling huurprijs De Schakel: “Lagere prijs kan meteen”

© (Foto KDV)
© (Foto KDV)
Redactie KW

Vanaf 1 juli zullen de 30 assistentiewoningen van De Schakel langs de Hoogweg officieel eigendom zijn van sociale huurmaatschappij IZI Wonen en niet langer van de gemeente. Nu de verkoop zo goed als rond is uit Martine Devisscher, gemeenteraadslid voor Burgerbelangen, nogmaals haar verontwaardiging over de voorgestelde huurprijzen.

Nog tot eind juni huren de bewoners van De Schakel hun woning bij de gemeente Wingene. Vanaf juli wordt de sociale huurmaatschappij IZI Wonen de eigenaar van de 30 woningen en zullen de bewoners via het sociale huursysteem hun woning huren. Belangrijkste gevolg voor deze bewoners is dat de huurprijs sterk zal dalen.

IZI Wonen stelt voor om de huurprijs trapsgewijs te laten dalen en niet in één keer. En daar heeft oppositiepartij Burgerbelangen bij monde van raadslid Martine Devisscher het moeilijk mee.

“De wetgeving die geldt voor sociale huisvestingsmaatschappijen voorziet dat een nieuwe huurprijs trapsgewijs kan doorgevoerd worden, maar deze regel is vooral in het leven geroepen om een eventuele stijging van de huur niet te bruusk door te voeren. Een lagere huurprijs kan echter onmiddellijk doorgevoerd worden aangezien dit in het voordeel is van de huurder”, klinkt het verder bij Martine Devisscher, die aangeeft niet te begrijpen waarom IZI Wonen, met onder meer Wingens schepen Tom Braet als lid van de raad van bestuur van IZI Wonen, tot het voorstel komt om de prijs over een periode van drie jaar te laten dalen.

Middelen genereren

“De huidige bewoners zullen trouwens moeten bijbetalen voor het groenonderhoud en de dienstverlening van wzc Amphora, terwijl dit nu in de huurprijs vervat zit”, gaat raadslid Devisscher verder, die zo nogmaals aangeeft verontwaardigd te zijn en niet begrijpt dat Tom Braet (CD&V) als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst van Wingene zich niet meer inzet voor de eigen bewoners van De Schakel.

Bewoners zullen ook moeten bijbetalen voor diensten en groen

“Het voorstel om de huurprijs trapsgewijs te laten dalen moet nog goedgekeurd worden door de raad van bestuur van IZI Wonen, maar ik steun dit voorstel inderdaad”, klinkt het bij Tom Braet die tijdens eerdere debatten in de gemeenteraad dit voorstel al verdedigde als een manier voor IZI Wonen om de komende drie jaar extra middelen te genereren voor de renovatie van de 30 woningen. “De bewoners zijn tevreden dat hun woning zal gerenoveerd worden en ik besef heel goed welke grote investeringen IZI Wonen de komende jaren zal ondernemen.”

Onder meer het schrijnwerk en de isolatie van de woningen zullen stevig onder handen genomen worden. “Bovendien daalt de huurprijs sowieso al meteen voor een stuk. De komende drie jaar zal die in totaal gemiddeld 300 euro dalen”, besluit Tom Braet in zijn reactie. (KDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.