Ombouw kerk De Mokker naar socioculturele zaal wordt concreet: “Respect blijft behouden”

Eindrapport herbestemming kerk De Mokker vlnr.: Stefaan Borra, Patrick Lansens en Philip Verbrugge © Foto Coghe
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Tijdens een infosessie lichtte het gemeentebestuur de plannen toe om de kerk in dorpskern De Mokker om te vormen naar een socioculturele zaal. In 2025 zouden de werken van start kunnen gaan. Voor de kerk van Zande is nog geen herbestemming klaar

Dat er een herbestemming van de kerk komt, is op zich geen verrassing. Al in 2017 stelde de gemeente een kerkbeleidsplan op om de toekomst van de parochiekerken onder de loep te nemen. Want net als in de rest van Vlaanderen worden ook in Koekelare de kerken steeds minder gebruikt – ruimte die beter benut kan worden, dus.

“De kerk in De Mokker is geen traditionele zuilenkerk en ook niet kruisvormig. Het gebouw, dat een grote zaal heeft, leent zich ertoe om een socioculturele herbestemming te krijgen”, kadert burgemeester Patrick Lansens (Vooruit).

“Kijk, momenteel huren we van de dekenij de ietwat verouderde zaal De Mokkernaere aan de overkant van de straat, bijvoorbeeld voor het project De Gezellige Tallore. Dit initiatief kan dan in de vernieuwde kerk plaatsvinden. Ook de twee plaatselijke basisscholen kunnen voor activiteiten naar de nieuwe gemeenschapszaal trekken, waar ook ruimte komt voor pakweg babyborrels, voorstellingen en muziekopvoeringen. We bieden zo ook een oplossing voor toneelkring Wilt Van Gheeste, en fanfares Jorko en Sint-Joris, die allemaal op zoek zijn naar geschikte repetitieruimtes.”

Geen fuiven

“Let wel: we behouden het respect voor de geschiedenis. Hier zullen dus geen fuiven of metaloptredens plaatsvinden.” In de kerk zelf wordt het verhoogd stuk waar het kerkkoor postvat gelijkgetrokken met het gelijkvloers. Eronder, in de kelder, komen de technieken. In de ontwerpplannen staat ook een nieuwe tweede hoger gelegen ruimte voor repetities en vergaderingen.

“We nemen voor dit dossier Urban Architectencollectief onder de arm, een Gents bureau gespecialiseerd in de herbestemming van kerkgebouwen”, vervolgt Lansens. “We wensen met de werken te beginnen in 2025 en in de loop van 2026 klaar te zijn. De kosten liggen nog niet in detail vast, maar we rekenen op zowat 1 miljoen euro.” De toelichting van onze plannen met een infosessie kon rekenen op ruime belangstelling van 90 personen. De reacties waren positief. Zowat honderd jaar na de bouw van de kerk, lijkt ze klaar voor een nieuw hoofdstuk. Voor de kerk van Zande is nog geen herbestemming klaar.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier