IN KAART West-Vlaamse huizen 10.000 euro duurder geworden: hoeveel kost een woning in jouw gemeente?

Phebe Somers

De mediaanprijs voor een huis in West-Vlaanderen bedroeg vorig jaar 289.000 euro. Dat is 10.000 euro, of 3,5 procent, meer dan in 2022. Dat leren we uit de Vastgoedbarometer van Notaris.be. Natuurlijk is die stijging niet in elke regio even groot, bekijk de huidige situatie van jouw eigen gemeente op de kaart onderaan dit artikel.

De stijging van de vastgoedprijzen in West-Vlaanderen zette zich ook in 2023 door, zij het iets minder sterk dan een jaar eerder. Steeg de mediaanprijs van een huis in onze provincie in 2022 nog met 7,3 procent tegenover het jaar daarvoor, dan daalde die stijging nu tot 3,5 procent. De mediaanprijs van een huis bedroeg vorig jaar 289.000 euro. In 2022 ging het nog om 279.000 euro. Dat blijkt uit de Vastgoedmeter van notaris.be.

Regionale verschillen

Natuurlijk is de ene West-Vlaamse gemeente de andere niet. Zo is het al lang geen geheim meer dat je aan de kust en in de regio rond Brugge een pak meer betaalt voor een woning dan bijvoorbeeld in de Westhoek. Dat was ook in 2023 zo. In Knokke-Heist lag de mediaanprijs van alle verkochte huizen op 624.000 euro, maar liefst 40 procent meer dan vier jaar geleden. De top vijf van duurste gemeenten in onze provincie wordt vervolledigd door Koksijde, Jabbeke, Ruiselede en Zedelgem.

Wat is de mediaanprijs? De mediaan is het middelste getal in de gesorteerde lijst van vastgoedprijzen. Concreet wil dat zeggen dat de prijzen van alle verkochte huizen/appartementen worden gerangschikt van laag naar hoog, en daar wordt de middelste prijs uitgehaald. Dit geeft een accurater beeld van wat de doorsnee kopers ongeveer betalen voor een woning, want de gemiddelde prijs van alle transacties wordt sterk beïnvloed door uitschieters (vb. enkele miljoenenvilla’s).

Is je budget minder groot, dan zak je beter af naar de andere kant van de provincie. In Menen kost een huis namelijk slechts 180.000 euro, daar steeg de mediaanprijs amper 10 procent op vier jaar tijd. Andere relatief goedkope gemeenten op een woning aan te schaffen zijn Spiere-Helkijn, Alveringem, Wervik en Mesen.

Ook appartementen in onze provincie werden duurder. De mediaanprijs bedroeg vorig jaar 240.000 euro, 5.000 euro meer dan in 2022. Ook hier is Knokke-Heist (505.000 euro) het duurst en Menen (138.000 euro) het goedkoopst.

Dat de huizen in onze provincie duurder worden, betekent niet dat de vraag gestegen is. Integendeel: er werden vorig jaar 26.764 huizen en appartementen verkocht in onze provincie. Dat zijn er liefst 18,4 procent minder dan in 2022. Nergens in Vlaanderen was die daling zo groot. Dat er minder huizen verkocht worden, ligt volgens Bart van Opstal van notaris.be aan rentestijgingen, de algemene economische situatie en… de stijgende prijzen van vastgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier