Erfpacht Huis Anna Mahieu in Ichtegem gaat niet door: lokaal bestuur trekt zich terug

Na de grondige controle van een aantal documenten die Devagroep nog moest aanleveren, bleken er ‘gerede twijfels over de echtheid’ van deze stukken te zijn. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar.’ Met deze boutade worden we regelmatig gewaarschuwd door allerlei instanties om niet in te gaan op mooie beloftes via onder meer sociale media, reclamecampagnes, enzovoort. Helaas liep het lokaal bestuur echter wel in de val van een mooiprater, want meer dan dat blijkt de (ex)-kandidaat-erfpachter van Huis Anna Mahieu in Ichtegem niet te zijn.

In mei kondigde het lokaal bestuur van Ichtegem aan een erfpachter te hebben gevonden voor het beschermd monument Huis Anna Mahieu in de Westkerkestraat in Eernegem. Na verschillende gesprekken met de kandidaat-erfpachter, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het lokaal bestuur, werd vanuit de verschillende partijen besloten om een gunstig advies te verlenen over het voorgestelde restauratieproject.

Spectaculaire plannen

Toen Didier Van Vlaenderen, zaakvoerder van Devagroep, zijn plannen ontvouwde tijdens een persconferentie, werden er hier en daar al wenkbrauwen gefronst. Want spectaculair waren die plannen zeker: het pand zou volgestouwd worden met hoogtechnologische snufjes, A. I. zou alomtegenwoordig zijn, noem maar op.

Toen de goedkeuring van de onderhandse erfpachtovereenkomst op de agenda van de gemeenteraad van 23 mei stond, en het punt onmiddellijk op aangeven van burgemeester Lieven Cobbaert verdaagd werd, reageerde onder andere oppositiepartij CD&V erg kritisch en oordeelde dat het schepencollege wel zeer naïef geweest was om dit dossier niet dieper uit te spitten.

Twijfels over echtheid

En nu komt de aap uit de mouw: na de grondige controle van een aantal documenten die de heer Van Vlaenderen nog moest aanleveren bleken er ‘gerede twijfels over de echtheid’ van deze stukken te zijn.

In een officiële mededeling laat de meerderheid dan ook weten dat: “Het college besliste om de procedure met deze kandidaat-erfpachter om tot een definitieve erfpacht te komen, niet verder te zetten. Deze beslissing is genomen met het oog op de integriteit van het erfgoeddossier.”

Jammer, maar helaas. Huis Anna Mahieu zal dus voorlopig nog even moeten wachten op een facelift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier