Eerste bewoners nemen intrek in wooncomplex ‘De Klaproos’ in Geluwe: “Het is toch een hele aanpassing”

Aan de centrale inkom bemerken we Berland Verhaeghe en zijn echtgenote Josiane D'Hulster met algemeen directeur Sonny Ghesquière. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe wooncomplex ‘De Klaproos’ in Geluwe bij Wervik, op de site waar vroeger het zorgbedrijf Triamant was. Daar verbleven ouderen en mensen met een beperking, tot het zorgbedrijf failliet ging. De nieuwe site heeft 35 sociale woningen en ruim 80 woningen, voor oudere mensen en mensen met een beperking.

Voor de eerste groep nieuwe bewoners van De Klaproos in de Wervikstraat in Geluwe was er vrijdagvoormiddag een infovergadering. “Ondertussen kregen een 23-tal huurders en koppels hun sleutel”, zegt algemeen directeur Sonny Ghesquière van de Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik. “Elke maand gaan we aanvullen met tot en met september telkens een twintigtal nieuwe bewoners.”

118 flats en studio’s

“Dinsdag 2 juli voorzien we een welkomstkoffie en taart. We gaan ook de omwonenden uitnodigen.” Sedert 2016 bevond zich op deze site de woon- en leefbuurt Triamant. Groep Curamant vroeg in juni vorig jaar het faillissement aan. Het was een dochteronderneming van Triamant. Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik deed bij de curator een bod en werd de nieuwe eigenaar. Het gaat in totaal om 118 flats en studio’s.

Niet overtuigd

De meeste nieuwe inwoners komen van de aanpalende sociale woonwijk Dourdan. !Mpuls liet daar al acht woningen slopen. Heel de wijk wordt vervangen door kleinere woningen en met minder slaapkamers. “We wonen daar al 43 jaar en het doet me wel iets”, reageert Berland Verhaeghe, die zich onder meer inzet voor Okra Trefpunt Geluwe. “Na ons huwelijk gingen we wonen in de huidige Schoolstraat en verhuisden dan naar de Ieperstraat. Eerlijk gezegd, ik was niet overtuigd om naar hier te verhuizen, mijn echtgenote wel. Eigenlijk hadden we geen andere keuze want anders was het verhuizen naar Menen of Lauwe.”

“Als ik in de Dourdanstraat mijn deur open zet, dan ben ik buiten. Hier kom in de gang terecht. Het zal een hele aanpassing zijn”

“Nu zijn we gescheiden van onze buren Gregory Deconinck en Magda Witdouck. Ze komen ook naar De Klaproos, maar in een andere vleugel. Met onze buren in de Dourdanstraat komen we heel goed overeen. We nemen onze intrek op de tweede verdieping. Gelukkig zullen we al onze meubelen kunnen plaatsen. We krijgen een van de grootste appartementen met een grote living, een instapdouche en ligbad, drie kleine bergingen. Qua woonoppervlakte is het vergelijkbaar met ons huis in de Dourdanstraat. We verhuizen volgende week zaterdag.”

“Akkoord, van ons huis naar hier is het niet ver maar het is hetzelfde niet. Als ik in de Dourdanstraat mijn deur open zet, dan ben ik buiten. Hier kom in de gang terecht. Het zal een hele aanpassing zijn.”

Volkstuintjes

De nieuwe bewoners krijgen de gelegenheid hun nieuwe woonst te herschilderen of nieuw behangpapier te voorzien. “Iedere flat is voorzien van ventilatie waardoor het constant 20 à 21 graden zal zijn”, zegt de algemeen directeur. “Een architect is bezig met het ontwerp voor overdekte fietsstallingen. We willen dat mooi inkleden. De gangen en traphallen laten we herschilderen. Veerkracht 4 uit Menen komt elke donderdagvoormiddag de gemeenschappelijke ruimtes poetsen. Wie door de verhuis zijn moestuin gaat missen, zal hier de volkstuintjes kunnen gebruiken.”

Veel vragen

Tijdens de infovergadering waren er behoorlijk veel vragen, onder meer ook over het gebruik van de parking. “We beschikken over 120 parkeerplaatsen”, zegt Sonny. “Er komen hier ook mensen zonder auto wonen. Eventueel zullen we per parkeerplaats de nummerplaat van een bewoner ophangen. Het staat aangeduid dat het gaat om een private parking, maar bezoekers aan het GC Gilwe parkeren er nu ook. We gaan het een kans geven en evalueren.”

De huisvuilophaling is op woensdag. Vooraan staan er drie containers. Op termijn is het de bedoeling dat de afvalintercommunale Mirom Menen investeert in ondergrondse containers. Bewoners zullen op ieder moment met een code in de centrale inkom binnen en buiten kunnen. Voor de twee ingangen op de zijkant krijgen ze een sleutel.

“Agentschap Wegen en Verkeer is geen voorstander van die volkstuintjes langs de straatkant”

In de huurprijs zijn water, elektriciteit en gas inbegrepen. De volkstuintjes vooraan de Wervikstraat gaan volgend jaar verhuizen naar de achterkant. “Het gaat om een gewestweg en het Agentschap Wegen en Verkeer is geen voorstander van die volkstuintjes langs de straatkant”, zegt Ghesquière. “Ze zijn van oordeel dat chauffeurs kunnen worden afgeleid door mensen die in hun tuintje aan het werk zijn.”

Om de veiligheid op de site te bewaren, blijven de camera’s hangen. Stefaan Debeuf uit Rekkem was de conciërge van Triamant en komt terug in De Klaproos wonen. De bewoners zullen voor heel wat zaken bij hem terecht kunnen. “In november 2016 ben ik hier komen wonen, ik werkte toen voor RFV Food op de LAR in Rekkem, maar die firma is opgedoekt”, vertelt Stefaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier