Het lokaal bestuur kan alvast aan de slag met een groots project: het huidige team heeft een architect aangesteld voor het ontwerp van de volgende fase om het gemeentehuis te renoveren.
De totaalrenovatie van het gemeentehuis maakt deel uit van een grotere doelstelling die het beleidsteam zich stelde bij de start van deze legislatuur: een optimale dienstverlening en betere werkomgeving voor de medewerkers. In 2021 werd de exporuimte omgevormd tot bureauruimte. Een jaar later werd de hele beleidsvleugel grondig onder handen genomen. De dienstverlening voor de burger, een aangename werkplek creëren voor het personeel, en een beter ruimte- en energiegebruik stonden hierbij centraal. Nu staat de volgende fase op de planning: het resterende deel van het gebouw uit de jaren 1950 en het aangebouwde deel uit 1999 zijn aan de beurt. Eerder dit jaar werd de hoogspanningskast van het gemeentehuis al vernieuwd en naar buiten verplaatst, wat extra ruimte schept en de werkzaamheden vergemakkelijkt.
Nieuwe renovatiefase
In de volgende fase worden alle andere delen van het gemeentehuis gerenoveerd. Het is de bedoeling om grote delen van het gebouw te strippen en andere delen lichter te renoveren. Daardoor kan de ruimte optimaal worden heringedeeld en uitgerust met hedendaagse en duurzame (nuts)voorzieningen. Tegen 2045 moeten alle openbare gebouwen immers een EPC-label A hebben. De aanbouw die dateert van 1999, en waar zich de bibliotheek en enkele bureaus bevinden, zal een kleinere renovatie ondergaan, die is aangepast aan de hedendaagse maatstaven. Volgens de huidige planning zullen de effectieve werken starten eind 2025, en afgerond zijn in 2027. Hiervoor is een budget van 4 miljoen euro voorzien.
Ontwerper geselecteerd via wedstrijd
Tien deelnemers schreven zich in voor de wedstrijd die het lokaal bestuur had georganiseerd om een ontwerper te vinden voor de werkzaamheden. Op basis van verschillende criteria zoals plan van aanpak, visie, ereloonpercentage … selecteerde het bestuur een ontwerper die bovendien voldoet aan al hun wensen voor de uitrol van het nieuwe dienstverleningsconcept. De keuze viel op het ontwerp van de Antwerpse architect Bram Denkens, dat helemaal aansloot bij de ideeën en de visie van het bestuur. De algemene visie is sowieso om de architecturale waarde van dit gebouw uit jaren 1950 op te waarderen.
Nieuw dienstverleningsconcept
De toenemende digitalisering creëert bij iedereen nieuwe gewoontes, eisen en verwachtingen. Dit geldt zeker op het vlak van dienstverlening. Het is de bedoeling om de behoeftes van inwoners, tweedeverblijvers en toeristen te begrijpen en daar gepast op in te spelen, en op basis daarvan een geïntegreerde, efficiënte, klantgedreven en bereikbare dienstverlening uit te bouwen en deze ook te blijven garanderen. Het gemeentehuis moet daarvoor wel een hele transformatie ondergaan. Om ook momentonafhankelijk te kunnen werken, komt in het gemeentehuis naast een centrale onthaalbalie, themabalies en spreekkamers, een zelfbedieningszone die buiten de openingsuren toegankelijk is. Bijkomend zullen in het gemeentehuis openbare toiletten geplaatst worden, die ook buiten de openingsuren toegankelijk zijn.
Op basis van dit dienstverleningsconcept zal de nieuwe beleidsploeg werk maken van een voorontwerp. In functie van de verhuis van het politiekantoor naar de Sloepenlaan, moet de timing bekeken worden en een planning opgemaakt worden, zodat ook die ruimte mee kan worden opgenomen in de renovatie van het gemeentehuis. Ook op de planning staat de verhuis van de bibliotheek naar de Sint-Pieterskerk. Daardoor komt er ruimte vrij om het OCMW te integreren in het gemeentehuis. Het bestuur heeft nog altijd de intentie om de toeristische infobalie te verhuizen naar de site Cordial (hoek Zeelaan – Duinkerkelaan).
Burgemeester Bram Degrieck: “Het aanstellen van een ontwerper voor de verdere transformatie van het gemeentehuis is een belangrijke stap in het ‘gebouwenplan’ waaraan we de voorbije jaren hard hebben gewerkt. We zijn daarbij doordacht te werk gegaan. In plaats van eerst het gebouw te renoveren en daarna de dienstverlening aan te passen aan het vernieuwde gebouw, werd eerst het dienstverleningsconcept goedgekeurd door de gemeenteraad. Daarbij werd bepaald op welke manier en voor welke functies een inwoner of bezoeker naar het gemeentehuis wil komen. Nu vaststaat dat de bibliotheek naar de Sint-Pieterskerk verhuist en de politie een nieuw commissariaat krijgt in de Sloepenlaan, zijn alle puzzelstukken gelegd en kon de opdracht voor het aanstellen van de architect bepaald worden. De nieuwe legislatuur kan dus meteen aan de slag!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier