De Haan kijgt 2,3 miljoen euro voor restauratie gemeentehuis

© WK
© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Vlaamse Overheid kent een premie van 2.272.941 euro toe voor de restauratie van het monumentale gemeentehuis van De Haan. Het dak en de dakkapellen worden aangepakt, de gevel wordt in een nieuw kleurtje gestoken.

Het gemeentehuis, één van de grootste en oudste gebouwen van De Haan, werd in 1981 beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. In 1898 ontworpen als luxehotel ‘le Grand Hotel du Coq’, werd het in 1936 grondig gerenoveerd door architect Leon Ide, die in De Haan vele panden heeft gebouwd en verbouwd.

Eind de jaren veertig werd het hotel omgedoopt tot ‘Home l’ Espérance’ en werd het een vakantiekolonie voor kinderen. De gemeente kocht het gebouw in 1979, drie jaar na de fusie, voor 35 miljoen Belgische frank of 875.000 euro. “In 1985 werd het grondig gerestaureerd om het om te vormen tot gemeentehuis. Het oorspronkelijke zadeldak en de dakkapellen werden toen gereconstrueerd, en ik herinner me bewogen discussies over de kleur van het gebouw”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA).

Vocht en betonrot

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet 35 jaar na de laatste restauratie nu het licht op groen voor een nieuwe grondige restauratie. Door vocht en betonrot is het gemeentehuis daaraan toe. “Wie De Haan zegt, zegt belle epoque: je vindt in deze gemeente tal van monumentale parels uit deze periode, waaronder ook dit schitterende gemeentehuis. Ik draag als minister van Onroerend Erfgoed graag mijn steentje bij om dit monument weer in topconditie te brengen”, zegt hij. Het dak van het gemeentehuis is in slechte staat, de leien hebben hun houdbaarheid bereikt en de loden nokken en aansluitingen zijn niet langer waterdicht. Waterinsijpeling heeft er bovendien voor gezorgd dat het pleisterwerk van de gevels loskomt door betonrot. Met de erfgoedpremie wordt ook dit pleisterwerk aangepakt.

“De galerijen vooraan hebben te kampen met dezelfde vochtproblemen en worden ook gerestaureerd. De klemtoon ligt op de gevelrenovatie, want de toestand is zorgwekkend en we geven als gemeente echt geen goed voorbeeld aan de andere eigenaars hier in de Concessie”, zegt burgemeester Vandaele. De gevel van het gemeentehuis zal na de restauratie niet meer roze zijn maar licht okerkleurig. “Aan de gaanderijen kunnen we een interessante nieuwe invulling geven: we zouden er bijvoorbeeld materialen en voorwerpen in kunnen samenbrengen die belangrijk zijn voor onze geschiedenis en ons patrimonium”, klinkt het.

3,5 miljoen

De kostprijs voor de restauratie wordt geraamd op 3,5 miljoen euro. “Dat de Vlaamse overheid bijspringt om het gebouw exact 40 jaar na de bescherming als monument nog eens een flinke opknapbeurt te geven, daar zijn wij hem bijzonder dankbaar voor. Dergelijke investeringen zijn voor een gemeente alleen immers bijna niet te dragen”, besluit burgemeester Vandaele. Minister Diependaele ondertekende zondag in De Haan de ministeriële besluiten die de subsidies vastleggen.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.