Wie hoopt nog voor het bouwverlof een dakdekker, metser, gevelschilder of grondwerker te strikken, is eraan voor de moeite. Door het barslechte voorjaarsweer lopen de wachttijden stevig op. En er is niet meteen beterschap op komst.
Nooit eerder viel de regen zoveel maanden na elkaar met bakken uit de lucht. Dat weegt niet enkel op het gemoed van velen, maar ook op de werkplanning van de bouwsector. Volgens een bevraging van de Bouwunie bij haar leden lopen de West-Vlaamse werven gemiddeld zes weken vertraging op, met uitschieters tot zelfs meer dan acht weken. Een kwart van de bedrijven wil extra jobstudenten aannemen om de achterstand tijdens de zomer in te halen, want 6 op de 10 bouwfirma’s slagen er niet in om hun lopende projecten voor het bouwverlof af te werken.
“Dit heeft natuurlijk financiële gevolgen: rendementsverlies voor de zaakvoerders, tijdelijke werkloosheid voor de werknemers en ontevreden klanten omdat de werken steeds worden uitgesteld”, aldus Sanderijn Vanleenhove van de Bouwunie.
Flexibel zijn
Voor de ene stiel is het aanhoudende regenweer al dramatischer dan de andere. Zo kan tuinaannemer Stijn Naeyaert uit Ardooie de situatie wat relativeren. “Een planning maken, is een pak tijdsintensiever geworden. Je moet heel flexibel zijn en voortdurend kunnen schakelen. Gelukkig hebben wij ook taken die we wél kunnen uitvoeren bij regenweer: plannen uittekenen en de meeste onderhoudswerken bijvoorbeeld. Grote bomen planten en gazon aanleggen, is dan weer zeer riskant en onbegonnen werk wanneer het nat is. Aangenaam is het niet, maar we slaan er ons wel door.”
Wie louter buitenwerk verricht verdient niks op regendagen, terwijl de vaste kosten wel blijven lopen
Andere zelfstandigen actief in de bouwsector kampen met grotere problemen. Wie louter buitenwerk verricht, zit met de handen in het haar en zoekt naar oplossingen. Een groot deel van de leden van Bouwunie is van plan de werkzaamheden uit te breiden of investeren in materiaal om zich te beschermen tegen het slechte weer. Maar er zijn er ook die overwegen de handdoek in de ring te gooien als deze weertrends jaar na jaar blijven aanhouden.
Twee maanden achter
Ook dakwerker Matthias Verhulst uit Ingelmunster voorspelt een faillissementengolf als er niks verandert. “Mijn planning is volledig naar de vaantjes, ik loop twee maanden achter op schema. We moeten elke dag afwachten of we aan de slag kunnen gaan op een werf of niet. Ons aan een vooropgestelde timing houden, is gewoon onmogelijk. Zeker wanneer het gaat over renovatieprojecten waar meerdere vakmensen aan zet zijn: als de metser niet heeft kunnen voortdoen, moeten wij ook weer wachten. Chaos alom”, vertelt Mathias bezorgd.
“Als het zo blijft regenen, vrees ik voor massa’s faillissementen”
“Wij kampen als dakwerkers tevens met een dubbel probleem: als het regent kunnen we amper werken – en verdienden we dus niks, terwijl de vaste kosten wel blijven lopen – maar er komen ook meer telefoons binnen van mensen die met een lek zitten. Daken en gevels zijn zo verzadigd door de regen, die noodgevallen moeten we er dan ook maar proberen tussen te nemen. Klanten beginnen wel meer begrip te tonen omdat ze het zelf nu ook wel beseffen dat het maar blijft regenen, maar het wordt steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier